Kakve dječje sobe žele djeca generacije Alfa? Odabrao Fabijan B.

Bliži se početak škole i imate dilemu oko preuređenja dječje sobe? Ovog puta u potrazi za idealnim stvarima i savjetima za dječju sobu pomogao mi je moj 10-godišnji sin. Evo što djeca danas žele u svojim sobama

Čekaj, kad ste vi bili mali nije bilo mobitela i YouTubea? I na televiziji niste mogli pogledati odmah cijelu seriju, nego ste morali čekati tjedan dana? A za filmove ste išli u videoteku? A crtić je trajao 5 minuta prije Dnevnika i nakon njega ste išli spavati?”

Slušam ga i razmišljam kako moje odrastanje mom sinu vjerojatno zvuči tako daleko i apstraktno, baš kao što je meni zvučala moja baka. (I to dok mi je pričala da u kući nisu imali vodu, pa su morali pješice do bunara.)

– Da. Mi smo odrastali prije interneta. Znam da ti to zvuči kao prije nove ere… – smijemo se ja i moj 10-godišnji sin, tipičan predstavnik Alfe, generacije kojoj ovih dana polako počinjemo pripremati stvari za školu.

Naime, počinje back to school razdoblje. Ono doba u godini kada počinjemo pripremati stvari za jesen i školu. Jedna od tih stvari koju pripremamo je i dječja soba.

No, baš kao što su nama sobe u kojima su odrastali naši roditelji izgledale arhaično i dosadno, tako vjerojatno i našoj djeci izgledaju sobe koje im mi želimo urediti.

Naši ukusi i snovi za idealnim sobama se razlikuju. Našoj djeci nisu idealne sobe one od Brende i Brandona iz Beverly Hillsa. Oni imaju neke svoje junake i vjerojatno žele potpuno drugačije sobe od onih na koje smo mi navikli. Nije dosta krevet, stol, ormar i par dekoracija.

Što uistinu žele i što vole djeca generacije Alfa?

Alfa generacija obuhvaća djecu rođenu od sredine 2010-ih na ovamo. To su djeca koja su od rođenja okružena tehnologijom i pristupaju joj jako intuitivno i prirodno. Ekološki su osviješteni, poznaju različite vrste materijala, recikliraju od vrtića, nudimo im organsku hranu, branimo gazirana pića, poznaju gluten-free proizvode… To su djeca koja su navikla da sve dobiju odmah i sada, koja znaju hrpu više podataka od onog što smo mi znali u njihovoj dobi. Istovremeno, su jako osviješteni, samosvjesni…

Obožavaju interaktivnost, personalizaciju i fleksibilnost u svojim prostorima. Njihove sobe nisu samo mjesta za spavanje već multifunkcionalni prostori u kojima uče, igraju se, istražuju svoje interese te povezuju se s vršnjacima i to ne samo igrajući se u fizičkom svijetu, nego i putem digitalnih platformi.

U mnogim dječjim sobama danas je normalno pronaći hrpu uređaja – od tableta, kompjutera, pametnih zvučnika… ali istovremeno i hrpu bojica, knjiga, plišanaca, legića i ostalih stvari koje nam pokazuju da su to i dalje djeca. Znatiželjna, kreativna, spremna uvijek za neku spačku.

Znaš što Fabijan. Umjesto da se ti meni smiješ, kako smo mi odrastali “u kamenom dobu”, hajde ti lijepo, umjesto mene odaberi 20-ak predmeta za uređenje dječje sobe. Onih koji bi se sviđali tebi, tvojim prijateljima i prijateljicama iz škole.

Kriteriji su: mora biti višenamjensko, funkcionalno, fora, zanimljivo, kvalitetno. Mora biti nešto što će zadovoljiti razne funkcije: spavanje, učenje, druženje, gaming, organizaciju stvari, da može doći prespavati netko od prijatelja… Nešto “personalizirano” što govori o hobijima, interesima, karakteru… Nešto što bi se svidjelo ne samo tebi, nego i curama iz tvog razreda. Evo, odi na stranice Lesnine i napravi nam ti svoj odabir.

AI

Evo što nam je moj sin Fabijan B. odabrao za Dblog. Btw svi artikli su iz Lesnine, a cijene, dimenzije, materijale i ostale specifikacije možete saznati na linku ispod svake slike. Btw u Lesnini su u tijeku i razni back to school popusti. Evo linka na katalog.

UREDSKA STOLICA PIA, LESNINA (LINK)
UREDSKA STOLICA KITO, LESNINA (LINK)
GAMING STOLICA WINNER, LESNINA (LINK)
UREDSKA STOLICA CARLA, LESNINA (LINK)
OKRETNA STOLICA ZA MLADE THEO, LESNINA (LINK)
PISAĆI STOL ZA MLADE LIVERPOOL, LESNINA (LINK)
SREDNJE VISOKI KREVET BONNY, LESNINA (LINK)
VISOKI KREVET UNIT, LESNINA (LINK)
KUTNI REGAL CORNER SHELF, LESNINA (LINK)
REGAL BOBBY, LESNINA (LINK)
TROSJED NA RAZVLAČENJE PUR, LESNINA (LINK)
POSTELJINA ZA MLADE GAME, LESNINA (LINK)
POSTELJINA ZA MLADE TEENAGER MOBILE PHONE, LESNINA (LINK)
POSTELJINA ZA MLADE TEENAGER EMOJIS, LESNINA (LINK)
DJEČJA POSTELJINA FUSSBALL, LESNINA (LINK)
DJEČJA POSTELJINA PLAY, LESNINA (LINK)
DJEČJA POSTELJINA MINECRAFT, LESNINA (LINK)
POSTELJINA ZA MLADE SOLAR, LESNINA (LINK)
DJEČJA POSTELJINA HARRY POTTER, LESNINA (LINK)
BLUETOOTH ZVUČNIK EMOJI, LESNINA (LINK)
STOLNA DJEČJA LED SVJETILJKA, LESNINA (LINK)
UKRASNI JASTUČIĆ SAVANNA, LESNINA (LINK)