Niski start za Open House Zagreb

Uskoro drugi Open House Zagreb. Imamo popis lokacija i sve detalje oko što lakše prijave

Nakon iznimno uspješne prve sezone festivala Open House Zagreb, od 18. do 20. listopada na čak 41 lokaciji održat će se drugi Open House Zagreb. Naime, riječ je o festivalu koji se održava u 60 gradova diljem svijeta, a prošle godine se kroz 75 termina čak 1400 posjetitelja Festivala moglo upoznati s nekim od najatraktivnijih arhitektonskih objekata u Zagrebu.

Što nas očekuje ove jeseni? Stan i razgovor s arhitektom Brankom Silađinom, kuće Kallina, Frank, Slavex, Loevijev neboder, Mali Vatikan, šetnje Voćarskim naseljem, stambenim zgradama u Ulici Grada Vukovara…

– Predstavit ćemo posjetiteljima 40-ak objekata grupiranih u 4 teme. Prva tema je revitalizacija arhitektonskih zgrada obnovljenih nakon potresa gdje ćemo imati prilike ući u mnoge netom obnovljene objekte poput Prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu, zgrade Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, OŠ Ivan Mertz, Gimnazije Tituš Brezovački, Kemijskog fakulteta… Povodom 150. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti velikana Viktora Kovačića posjetitelji će moći upoznati njegova najznačajnija djela poput Crkve sv. Blaža, Zagrebačke burze, Rokovog Perivoja, kuće Frank, Slavex te kuće Oršić – Divković u kojoj se nalazi i njegov stan koji je u potpunosti sačuvan te će ga posjetitelji moći stručno obići. Open House Zagreb posjetit će i brojna naselja poput Zapruđa, Ulice Grada Vukovara, Voćarskog naselja, Istarsko naselje na Trešnjevci… kojima ćemo predstaviti neke od dijelova grada koji izazivaju veliku pažnju turista i građana. U sklopu Festivala organizirat će se i nekoliko razgovora s našim značajnim arhitektima koji su obilježili pojedine epohe – Hildegard Auf-Franić, Brankom Silađinom i Milanom Šosteričem koji će se izravno referirati na svoje radove, a tim razgovorima omogućit ćemo da se građani i turisti još bolje upoznaju s arhitektonskim promišljanjem grada – objasnila je Tomislava Blatnik, izvršna ravnateljica festivala Open House Zagreb.

Festival Open House Zagreb promovira najatraktivnija zagrebačka arhitektonska djela te omogućuje susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih usmjerava da se zalažu za dobro osmišljeno i planski izgrađeno okruženje. To uključuje i promišljanja načina na koji se arhitektura bavi ekološkom, socijalnom i gospodarskom održivošću.

Prijave na lokacije bit će otvorene na stranici https://openhousezagreb.org/ 10 dana prije početka festivala, a naš savjet je da radi lakše prijave i praćenja svih informacija pratite i WhatApp chatbot Open House Zagreb. Naime, Open house Festival chatbot kreiran je u suradnji s tvrtkom Infobip, a osim o organizaciji festivala, davat će i informacije o zagrebačkoj arhitekturi, autorima, programu…

Evo i popisa lokacija te par slika objekata koji će se ove godine moći stručno obići na festivalu Open House Zagreb.

1. AGRONOMSKI FAKULTET + susret s arhitekticom