Lana Bedeković Rosandić, arhitektica i vlasnica PR agencije Alert nedavno se vratila sa svog godišnjeg odmora na Ibizi. Čim sam vidjela fotke, odmah sam ju zamolila da nam opiše to svoje čarobno putovanje i sruši sve predrasude o Ibizi.
Lanu Bedeković Rosandić vjerojatno većina zna kao uspješnu ženu i vlasnicu pr-agencije Alert, no Lana je i arhitektica sa izraženim osjećajem za lijepo. Zato s ponosom najavljujem njeno gostovanje na Dblogu i priču o jednom njenom divnom nedavnom putovanju. Da ne duljim, Lana izvoli…
Za početak moram naglasiti, Ibiza je sve samo ne ono što ste o njoj čuli.
Ovaj fantastičan mediteranski otok, postigao je status svjetskog hedonističkog raja i «it» europske destinacije te je prešao u puno više od nekoliko klubova s partijanerima ili beach barova krcatih mladima, kako ju vjerojatno zamišljate.
Svoju veliku popularnost Ibiza je počela graditi kada su se na otok s obiteljima počele vraćati generacije partijanera 70-tih i 80-tih iz zapadne Europe i graditi svoje domove u gradićima u unutrašnjosti koji su još uvijek sačuvali svoj ruralni šarm, poput San Carlosa i Santa Gertrude. 1998. na otok se s obitelji, u predivnu tradicionalnu finku na sjeveru otoka u selu San Juan preselila i Jade Jagger, kćer Micka Jaggera i Biance Jagger.
Ovaj predivan mediteranski otok, uz grad Ibiza koji je pod zaštitom UNESCO-a, nudi toliko toga, da ćete se teško odvojiti od njega.
Iako glamorozna, Ibiza je još uvijek uspjela sačuvati svoju autentičnost i nepretencioznost, a uz pristupačnost aerodroma i dobru povezanost sa zapadnom Europom, više sunca od juga Francuske i predivnih ruralnih dijelova daleko od ljudi, postala je planetarno popularna ne samo kod mladih već svih onih koji vole prirodu i zabavu na istom mjestu, bez obzira na godine.
Ibizu sam prvi puta posjetila prije 6 godina te priznajem da sam bila puna predrasuda, a primarni je razlog odlaska bio provjeriti kako izgledaju eventi na najpoznatijem party otoku, obzirom da se među ostalim bavim i organizacijom evenata. Trenutno sam se zaljubila u njegov boemski duh koji možete osjetiti na svakom koraku, pogotovo u unutrašnjost otoka i njegov ležeran i neopterećen životni stil.
Ako volite izlaske, Ibiza nudi bezbroj opcija tako da ćete morati sastaviti excel tablicu po danima (ne šalim se!) kako nešto ne biste propustili: od mojih omiljenih mjesta izdvojit ću Teatro, fantastičan rock club u samom gradu gdje fantastične svirke najboljih svjetskih bendova počinju iza ponoći, i Lio – cabaret restoran gdje rezervaciju za stol morate nabaviti mjesecima prije (sredinom srpnja rekli su mi da su «fully booked» do 2. rujna).
Naravno, Pacha je uvijek mjesto gdje morate izaći, uz klub Heart koji se otvorio ove godine u kojem možete uživati u inovativom i kreativnom Cirque du Soleil show.
Restorani na Ibizi zaslužuju zaseban članak – od uređenja interijera, grafičkog oblikovanja svih materijala do hrane i usluge, sve je na top nivou, a lista restorana u kojima morate večerati tolika je da ćete se na Ibizu morati vratiti, ako ništa drugo, kako bi isprobali kuhinju još jednog top chefa, jer ovdje se svake sezone otvara nešto novo i drugačije.
Ovog ljeta otkrila sam svoje novo omiljeno na Ibizi – La Granju (u prijevodu farma). La Granja je stara farma pretvorena u hotel i restoran organskom hranom koji je vrlo brzo postao super popularan, okružena stoljetnim drvećem maslina, badema i smokava.
Ovaj hotel, otvoren 2016. odmah je postao omiljeno mjesto svih onih koji traže alternativu party sceni i VIP kulturi koja zbog popularnosti otoka sve više dominira ili miran produženi vikend u predivnoj prirodi uz fantastičnu hranu.
La Granja je dobro skrivena u unutrašnjosti otoka i nije ju lako pronaći čak i kada znate gdje skrenuti s glavne ceste jer do nje vodi seoski prašnjavi put.
Sa samo 10 soba i velikom centralnom blagovaonicom i vanjskim bazenom, smještenima na ogromnom imanju na kojem raste sve što može rasti u mediteranskom podneblju, atmosfera je ovdje neopisiva. Ovu 200 godina staru kuću uredio je njemački arhitektonski studio Deirmeta, zadržavajući predivne stare zidove i grede uz minimalne intervencije poput čeličnih greda nad vratima. Elegantna, jednostavna, udobna, ali i luksuzna – La Granja zaslužuje status design hotela.
Na imanju ste slobodni razgledati svaki njen kutak – posjetiti prase Coco Chanel ili ponija Lunu, lutati među gredicama mrkvi i rajčica, besprijekorno održavanih obzirom da se radi o organskoj farmi koju je osnovao Andy Szymanovicz, amerikanac s velikim iskustvom u uzgoju organske hrane.
Andy je La Granju pretvorio u mjesto na kojem uzgajaju 60% svojih potreba i potreba svojih gostiju za hranom – dakle, sve što uzgoje, nalazi se ne meniju njihovog restorana, a vanjska kuhinja okružena njihovim povrćem izgleda tako da ne znate što bi naručili jer želite SVE.
Jednako tako, možete se uključiti, ili uključiti svoju djecu, u sve njihove dnevne aktivnosti – od sadnje do berbe, a provode i svakodnevne edukacije vezane uz organski uzgoj i brigu za domaće životinje.
Djeca koju smo zatekli u berbi i na radionici, a koju su roditelji promatrali s kamene «tribine» tj. kamenih stepenica s jastucima, bila su oduševljena, baš kao i ja.
Na otoku postoji još niz predivih agroturizama na kojima možete odsjesti i mirno provoditi dane nakon noćnih izlazaka, a svima koji razmišljaju o posjetu Ibizi u rujnu ili sljedećeg ljeta, preporučam da posjete web stranicu www.white-ibiza.com jer će na njoj naći preporuku najboljih mjesta gdje odsjesti, večerati ili se dobro provesti.
A moja lista je ovdje:
IZLET: Formentera (otok nedaleko Ibize) uz posjet restoranu Juan y Andrea
BEACH CLUB: El Chiringuito, Beachhouse, Elemental, Amante
RESTORAN: La Granja, Nobu, Cipriani, La Dispensa, Atzaro, km5
HOTEL: Cas Gasi
CLUBBING: Lio, Teatro, Pacha, Heart
Lana Bedeković Rosandić