Filipa Sorko specijalizirala se za neobične i logistički vrlo zahtjevne evente. Ispričala nam je kako je bilo kuhati, pripremati i realizirati večeru u 4 slijeda u osječkom tramvaju
Kako tramvaj pretvoriti u pop up restoran te ugostiti 30 ljudi s hranom od 4 slijeda, ispričala nam je Filipa Sorko, organizatorica Tajnih večera, neobičnih evenata o kojima smo već nekoliko puta pisali.
Nakon večere u knjižnici, tavanu, bivšoj industrijskoj hali, na red je stigao i tramvaj… Evo što o svemu kaže Filipa Sorko.
Piše: Filipa Sorko
Svaka nova Tajna večera sa sobom donosi nove izazove, nove ideje, kompromise, poznanstva, uči nas snalažljivosti i brusi naše organizacijske i improvizacijske vještine.
Tako da, kada su nas pozvali iz osječkog GPP-a da povodom 135 godina tramvaja u Osijeku, organiziramo Tajnu večeru upravo u tramvaju, znali smo da će ovaj projekt biti za nas do sada najveći izazov, ali i najveće zadovoljstvo.
Objeručke smo prihvatili priliku da napravimo ovakav nesvakidašnji gastro event i upustili se u višemjesečnu organizaciju.
Imali smo točnu viziju kako želimo da ova Tramvajska Tajna večera izgleda, i sreću da nam je ekipa iz GPP-a Osijek (Gradski prijevoz Putnika Osijek) dala potpunu slobodu i povjerenje u kreativnom smislu, te ogromnu tehničku podršku i pomoć pri realizaciji naših ideja.
Veliki je izazov bio postaviti kuhinju i kuhati u starom drvenom tramvaju, u drugi tramvaj instalirati Pop Up restoran i postaviti stol za 30 ljudi dugačak skoro 9 metara, a u trećem napraviti Party i Chill out zonu, kako bi se tu prije i nakon večere gosti dobro zabavili.
Volimo raditi tematske Tajne večere poput ove, jer se uspijemo poigrati sa detaljima, te personalizirati večeru sa sitnicama poput natpisića, menija, postera, staklenki za desert… Sve je bilo u znaku povijesti tramvaja i tramvajskih karti.
Kako bi strop cijelog tramvaja prekrili sa zelenilom i cvijećem, poharali smo Vinkovačku tržnicu i bakino dvorište, dok smo u Party tramvaj postavili tepih od zelene trave kako bi postigli dojam vanjskog prostora (vremenska prognoza nam ovih dana baš i nije išla na ruku).
Gosti, kao i obično na našim Tajnim večerama, nisu znali gdje će se večera održati, što će biti na meniju, tko će sve prisustvovati, niti što ih sve čeka tu večer. Dobili su pozivnicu na kućnu adresu u obliku tramvajske mape, sa naznačenim mjestom sastanka, te personaliziranu Butru (kartu) koju su trebali ponijeti sa sobom.
Večer su započeli panoramskom vožnjom tramvajem kroz Osijek, dok im je vodič pričao zanimljivosti o njihovom gradu i povijesti tramvaja, a nastavili sa koktelom dobrodošlice i večerom od 4 slijeda u tramvaju sa pogledom na dvorac Pejačević.
Iz starinskog tramvaja/kuhinje izlazila su jela poput krem juhe od mladog graha sa ukiseljenim lukom i karameliziranom pancetom, sporo kuhani juneći brisket sa kremom od boba, knedli punjenih sa duplom čokoladom u cornflakesu sa kulijem od šumskog voća i pistacijem… Posebno nas je obradovala ekipa oko stola ove Tajne večere, jer bila je tu najmlađa putnica u pratnji svoje bake, mladi student koji je bio 4 milijunti putnik, predstavnici partnera ovog eventa, gastro blogeri…
Kako bi ovaj 135 rođendan tramvaja proslavili sa stilom i na nivou, pomogli su nam lokalni i regionalni partneri koji su se nesebično uključili i između ostalog, gostima priredili poklon pakete sa svojim proizvodima i sve ih razveselili.
Nakon večeri ispunjene iznenađenjima, finom hranom i pićem, ugodnom glazbom, zabavom i smijehom, GPP se pobrinuo da svi sretno stignu doma, i sa svojim busom ih odvezao kućama. Zaista smo uživali u ovom projektu i nadamo se kako će biti još puno ovako fora lokacija za naše buduće Tajne večere… i da će tramvaj u Osijeku proslaviti još puno, puno godina.
Uživajte u slikama Tomislava Šilovinca.