Kako da nam hrana izgleda primamljivo, iako je riječ o potpuno zdravim i brzinskim jelima koje možete pripremiti za 10-ak minuta? Evo savjeta i inspiracija za stajling i dekoriranje hrane
Koliko sreća ima grama? Možda 50, 100, 150? Ako je čokolada od riže onda i 200, a ako je tamna sa 70 posto kakaa onda se možda uspijem zadržati na 50. No, znate li koliko bi trebalo? 20, 25, 30 to su količine koje bi trebalo jesti, kako čokolade, tako i kikirikija, indijskih oraščića, badema… a to vam je onaj mali trokutić koji stane u dlan.
Zašto vam ovo pričam? Još uvijek sam pod dojmom. Prošli vikend bio je jedan od onih vikenda kada zajedno sa svojim curama radim na projektu O’snova. Ove subote u jednom divnom stanu u Gajevoj učili smo puno o pravilnoj prehrani, zdravoj hrani, ukusnim, zdravim i brzim receptima koje možete pripremiti u 10-ak minuta i ponijeti na posao…
Naša gošća bila je Iva Finderle, nutricionistica nove generacije koja drži radionice, kuha, fotografira, ima blog, živi to što priča…
Inspirativna, autentična, prepuna znanja, ideja, neke dobrote… Takva je Iva, uostalom kao i sve naše polaznice zbog kojih bez problema mogu reći da je grad (a i Hrvatska, s obzirom da nam mnoge dolaze na radionice iz raznih krajeva) mjesto s predivnim, kreativnim, dragim ljudima koje poželiš imati za prijatelja.
Koliko god sam oduševljena s O’curama i radionicom, ipak vas neću gnjaviti sa svojim novim zdravim navikama koje ću pokušati implementirati u svoj život. Pričat ću vam o interijerima i stajlingu i ovom divnom stanu u kojem se sve održavalo.
Možda se sjećate, ovaj stan sam vam pokazala prije par mjeseci i rekla da mi je to najljepše potkrovlje u kojem sam bila, stoga je stajling za ovu radionicu bio poseban izazov jer je trebalo osmisliti kako da stan zadrži prozračnost, čistoću i svoj karakter, a istovremeno da bude mjesto gdje će se spremati 30-ak jela sa 100-tinjak namirnica i desecima kilograma voća, povrća, mesa, ribe… i u kojem će kuhati, jesti, uživati, fotografirati… 20 žena.
Anini i moji sastanci izgledali su kao maratonske igre tetrisa. Smišljanje tko, što, kada, gdje, odakle, dokle… nakon ove radionice te riječi imaju novo značenje. Ana je zajedno s Ivom i još jednom Anom smišljala sve oko hrane, ja sam se zabavljala s cvijećem, pisanjem porukica, biranjem posuđa, dekoracijama, poklonima…
U kakvom posuđu hrana izgleda najprimamljivije?
U lijepom, izglancanom posuđu? Ne. To lijepo izgleda samo ako hranu ne želite fotografirati.
Staklo, porculan, visoki sjaj, glazirano posuđe… sve to izgleda jako lijepo uživo, ali je nefotogenično. Jednostavno, foodfotografija ne voli odbljeske.
Zato ako želite da hrana izgleda dobro uživo, ali i na fotografijama, morate napraviti neki zanimljiv miks…
Pravila foodstilista su otprilike ova: manje hrane na tanjuru, klice, mikrozelenje, cvijeće, mat tanjuri s blagom strukturom, sivih, smeđih, zemljanih tonova…
Kad je piće u pitanju – poigrajte se s oblicima čaša i slobodno sok stavite u čaše za pjenušac, kavu u prozirne šalice ili čaše s nožicom…
A onda sve to stavite na neku dekorativnu podlogu, poput poslužavnika od carrara mramora.
A savjeti stilista: pročistiti prostor od suvišnih detalja, uskladiti boje, teksture, a onda dodati nove detalje koji će odvući ili privući pažnju.
Cvijeće u prozoru uvijek izgleda efektno, posebice kada ne želimo gledati u susjednu sivu zgradu, nego nam baš ta stara zgrada posluži kao divna podloga za cvijeće koje izgleda još efektnije.
Puno sličnih, tonski ujednačenih vaza, cvijeća koje si međusobno pašu s okolnim dekorom po teksturi, obliku, bojama… to su savjeti koji uvijek pale.
I što je još važno – krupna slika. Širi kadar. Dakle, koliko god pojedinačni detalji izgledali dobro, uvijek je važno sagledati kontekst i prostor u kojem se dekoracija nalazi…
I još jedna važna stvar – nikada ne zaboraviti na funkcionalnost. Kako izgleda kuhinja u kojoj 20 žena može najnormalnije sjeckati, miksati, blendati, pirjati, kuhati, prati suđe, koristiti pećnicu, perilicu posuđa, ali i sjesti, predahnuti i uživati u nekim malim stvarima?
Ovako nekako. Ugurali smo sve.
I ustvari ono najvažnije – uživajte u procesu.
Zato neću puno duljiti nego ću samo reći O’hvala svima na ovom predivnom iskustvu i naravno, hvala Maji Danici na ovim predivnim slikama.