Nove palete boja za interijere za 2025. godinu

Boja crnog vina, bordo, crvena, maslinasta, boja kadulje, senfa, boja jorgovana… vraćaju se u interijere. Upoznajte palete boja koje će biti najprisutnije u interijerima iduće godine prema predviđanjima Duluxa

Kada god pišem tekst o bojama uvijek se sjetim kultnog monologa iz filma Vrag nosi Pradu gdje je Miranda Priestly (Meryl Streep) održala je Andy (Anne Hathaway), ali i svima nama, predavanje o nijansama plave boje i utjecaju na cijelu industriju. Fascinantno je znati koliko toga jedna jedina nijansa može značiti, promijeniti, zaraditi… Baš nevjerojatno.

No, ja vas danas neću zamarati s točnim nazivima nijansi boja, nego ću vam pokazati palete koje je Dulux, jedan od najpoznatijih proizvođača boja, objavio za 2025. godinu.

Naime, stručnjaci u Duluxu smatraju da će ove tri palete koje je nazvao Still, Recollect i Emerge, biti najprisutnije u interijerima u idućoj godini.

Zajednička crta im je to što sve u sebi imaju topli smeđi ton i izazivanju osjećaj pozitivnosti, udobnosti, njegovanosti te podižu raspoloženje.

Najveći novitet su retro boje – bordo i boja crnog vina, a povratak u interijere doživjet će i zelena boja, posebice maslinasta te boje kadulje. Uz njih kao jedan od ključnih trendova je i žuto-zelena boja koju opisuju kao “kukuruzna stabljika” koja će svakoj prostoriji dodati opušteni ugođaj.

Emerge je uzbudljiva paleta umjerenih pastelnih, nježnozelenih, ružičastoljubičastih i dubokih crvenih tonova koji unose radost u prostor. Emerge paleta djeluje udobno, energično, osobnije od klasičnih neutralnih tonova, a vrlo važno, ovi tonovi ne zatrpavaju prostor te čine ga i dalje prozračnim.

Paleta boja Recollect oslanja se na našu potrebu za idealiziranjem prošlih vremena i vraćanju tradicionalnim vrijednostima. Dok starije generacije nalaze utjehu u prošlosti, mlade vide novost i uzbudljive prilike za spajanje klasičnih stilova s ​​modernim dekorom, rekreirajući raspoloženja domova svojih baka i djedova i roditelja, a istovremeno izražavajući vlastiti stil.

Predviđa se da će ljubičasta, tamnocrvena i boja vina biti vrlo česte u interijerima u 2025., a jedan od razloga je to što te boje izazivaju osjećaj raskoši i udobnosti. Od materijala veliki povratak doživjet će retro materijali poput rebrastog samta, damasta i baršuna.

Dulux Still paleta fokusirana je na boje koje stvaraju udobne interijere koje u nama izazivaju osjećaj mira, udobnosti, prozračnosti te potiču održiviji i svjesniji način življenja.

Paleta Still usredotočena je na dizajn koji potiče održive životne prakse, korištenje ekološki prihvatljivih, netoksičnih ili prirodnih materijala, recikliranja u namještaju i dekoru, kao i naglasak na kružnoj proizvodnji.

Koja paleta je vaš favorit?

Ja se dvoumim između still i emerge.