I vodi ga cura čije maslinovo ulje je u 20 najboljih na svijetu. Ovo je priča o prevoditeljici Nicoletti Baliji, koja je osuvremenila i unaprijedila obiteljsko nasljeđe i napravila jedan od najzanimljivijih burger barova u Hrvatskoj
Gdje pojesti odličan, gurmanski burger u Istri? Gdje pojesti bezglutenski, od Black angus junetine, burger od lososa, vegetarijanski ili uživati u novoj disciplini beer yogi u kojoj vježbate s pivom? Jedno je takvo mjesto – Arboretum i nalazi se u Fažani.
Naime, koliko god bilo nevjerojatno, ali da, ovo je prvi gurmanski burger bar u Istri i ujedno jedno od rijetkih interijera koji izgledaju malo drugačije – modernije, suvremenije, u skladu sa suvremenim tendencijama uređenja interijera.
Svi koji poznajete Istru, znate da ne pretjerujem puno, interijeri kafića i restorana još su uvijek većinom obični, zastarjeli, rađeni po principu ukusa vlasnikove supruge, a meni je ili tipično turistički s prženim lignjama i miješanim mesom ili fuži-njoki-pljukanci i domaća kužina.
I onda se sasvim slučajno stvori jedan Arboretum. Morala sam ići vidjeti kako izgleda. I ogromna slučajnost – vlasnica je Nicoletta Balija, moja kolegica iz pulske gimnazije.
Mala digresija. Nicolettu pamtim iz školskih dana i to po iznimnim organizacijskim sposobnostima. Iako nismo išle zajedno u razred, i nismo se baš ni družile, zajedno smo bile u timu maturanata koji je organizirao svoju maturalnu zabavu i tada sam zapazila jednu njenu fascinantnu karakternu osobinu. Ona je jednostavno veliki pokretač, osoba koja ima ideju i želi promjene.
Nicoletta je i danas takva i taj duh željan promjena i unaprjeđenja postojećih stvari razlog je zašto je tako i uspješna. Naime, ona je izuzetno skromna i sama bi se teško pohvalila – ali ona je najmlađa maslinarka u Hrvatskoj koja je u desetak godina uspjela napraviti maslinovo ulje koje je u 20 najboljih na svijetu.
Ogromna je to stvar, i divan početak razgovora.
– 2006. sam preuzela brigu o masliniku i polako iz godine u godinu, sve više učila i unaprijeđivala posao, išla po raznim sajmovima, edukacijama i uspjeli smo napraviti zaista vrhunsko maslinovo ulje koje je uvršteno u vodič ‘Flos Olei’, među 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu – priča mi Nicoletta, inače konferencijska prevoditeljica za engleski i talijanski s postdiplomskim studijem iz poslovne komunikacije.
– Tata je umro, a nama je ostao taj restoran koji je godinama vodio i uz koji smo brat i ja odrastali. Prvih godina davali smo ga u najam, a kada smo vidjeli u kojem to smjeru ide i kako zapravo propada sve što je tata stvarao, moj suprug Emanuele je došao na ideju – ajmo se preseliti u Fažanu i voditi svoj restoran. – prisjetila se Nicoletta koja je u to doba sa svojim suprugom Talijanom, živjela u Trstu.
Napravili su strategiju, plan, uzeli talijansku arhitekticu, sve svoje stvari i preselili u Fažanu.
– I to nam je najbolja odluka u životu. Tamo smo bili podstanari, zakopani u svoje poslove, papire, ekrane, posao od 9 do 19… a ovdje smo sretni. Koliko god ljeti bilo naporno i stresno, ovdje se ipak puno lagodnije i sporije živi. Družimo se s ljudima, kuhamo, radimo ono što volimo, organiziramo razne evente, druženja i nikada nam nije dosadno – objašnjava Nicoletta čiji je suprug, inače informatičar iz Barija, glavna osoba u Arboretumu.
– Kada smo išli kod njegovih u Bari, nalazili smo se s njegovim prijateljima u jednom burger baru i maštali o tome kako bi bilo lijepo tako nešto imati negdje bliže. A onda smo odlučili da ćemo upravo to i napraviti, samo u Fažani, mjestu odakle ja dolazim. I tako, smo tu jednu večer pričali s prijateljima i u društvu je bila arhitektica Noemi Morea koja je uredila taj bar. Samo je rekla, “pa, ja ću vam doći u Fažanu i urediti restoran.” Bili smo potpuno oduševljeni jer je Noemi potpuno čudo. Ona je mlada cura koja je radila u Roche Boboisu i samostalno uredila desetke predivnih interijera. No, zapravo tu je tek naša “bitka” krenula – a to je značilo – kako pridobiti lokalne majstore da izađu iz svoje zone komfora i naprave nešto što prije nikada nisu.
Ne možete ni slutiti koliko je bilo smiješnih situacija. Majstor se križao kada smo mu rekli da na šank stavi samo dio pločica, a da ostalo pusti beton i da to sve bude u istom nivou. Gledao nas kao da smo lude, ali mi nismo odustajale… Svako toliko bi nam rekao: Ma, ča to ćete tako puštit? A ma…! – prisjeća se Nicoletta i dodaje kako je bilo i situacija da su se neke stvari morale raditi iz početka jer su radnici neke stvari radili po svom, a ne po nacrtima.
– Ista stvar je bila s menijem. Imali smo audicije za kuhare i kada bi im dali meni koji se sastojao samo od burgera, onda bi nas većina gledala kao luđake. Govorili su: “Ma ča ćete imati samo hamburgere, ča nećete malo ombolo, kobasice, fuže? Ma to bi van bilo bolje…” I tako sve do jednog, dok nismo našli jednog super dečka koji obožava kuhati i kojega smo poslali u Bari i Zagreb na edukaciju – ispričala je Nicoletta.
Gledam interijer, ponudu, filozofiju Arboretuma i zaista sam ponosna na nju i cijeli tim ljudi koji je radio na uređenju i dizajnu.
– Zid je oslikala Giuda (aka Graziana Carano), grafički dizajn potpisuje Erwin Rotta, a većina namještaja i dekoracija u interijeru je iz House Doctora i Cult Furniturea. Rasvjeta je iz Eltora i House Doctora, a sve ostalo domaći, lokalni majstori, stolar iz Vodnjana, tokar iz Fažane… i stari namještaj iz bakine garaže – priča Nicoletta.
Zanima vas tko crta ilustracije na crnom zidu od školske ploče? Odgovor je Nicoletta i to svakih par mjeseci, neku novu.
– Lijepo nam je. Kada ne prevodim i ne radim konferencije, onda sam ovdje, pričam s gostima, brišem čaše. Moj suprug Emanuele jako je ponosan na našu listu piva s više od 70 piva doslovno iz cijelog svijeta, a on je i dao malo talijanskog štiha ponudi jela kroz neke tipično talijanske zalogaje – piadine, bruschette, porchetta, n’duja pikantni namaz, salsa rosa… Da ne fali i da ne dosade samo burgeri (a i njih ima dvadesetak – od Black angus junetine, do lososa, vegetarijanskog, bezglutenskog i tako dalje). Odabrao je i neka fina alkoholna pića, rumove, ginove i whiskyje… i miksa odlične sour koktele, njegov glavni adut – priča Nicoletta.
Meni se čini da je njihov glavni adut divan interijer, zelenilo, lijep zatvoren park prilagođen za djecu i divna energija s kojom ovaj prostor osvaja. Mjesto napravljeno s ljubavlju i pažnjom prema tradiciji, a veseljem prema novim stvarima.
Evo još malo slika Borka Vukosava.