Makeover blagovaonice. Kako uskladiti stol i stolice?

Good news. Calligaris i Connubia trenutno su na popustu u Meblo Tradeu. Ako tražite kvalitetan stol na razvlačenje i udobne stolice – mislim da imamo pobjednike

Keramika, drvo, fenix, melamin, staklo? Sve ima svoje prednosti i mane te razloge zašto odabrati baš taj materijal. No, ako me pitate što bih ja izabrala za sebe odgovor je: nije mi toliko presudan materijal koliko bih voljela – stol na razvlačenje. Naime, jedna od grešaka koju sam napravila pri odabiru blagovaonskog stola je što sam izabrala model koji se ne može razvući.

Moja tadašnja logika je bila – uzimamo stol koji dimenzijama odgovara našem prostoru, ionako nemamo mjesta za veća druženja. Uz to, razmišljala sam prilično zastarjelo i nisam htjela stol na razvlačenje zbog crte po sredini stola. Htjela sam stol na kojem ne treba ništa skrivati. Stol s divnim nogama, rubovima i izdržljivom gornjom plohom. Želim da ne moram stavljati stolnjak, nego jesti na stolu i nakon jela samo ga prebrisati običnom krpom.

Ta logika držala je vodu, ali nisam predvidjela da ćemo se seliti i da ćemo imati veću blagovaonicu, veću obitelj i više mjesta za druženja. Nisam ni predvidjela da ću ako se budemo selili, htjeti zadržati naš blagovaonski stol i unijeti ga u novi prostor. Za svaki rođendan, blagdan i obiteljsko okupljanje, sjetim se da smo ipak trebali odabrati stol s mehanizmom. Posebice jer danas postoje stolovi koji se razvlače tako da u neutralnom položaju nemaju crtu po sredini, a ako i imaju rub je toliko diskretan i zanimljiv, godovi se vješto nastavljaju i na dijelu za razvlačenje, tako da sve izgleda promišljeno kao dizajnerski dodatak.

Brend koji prednjači s divnim inovativnim stolovima na razvlačenje je Calligaris. Otvaranje i razvlačenje njihovog blagovaonskog stola je spektakl. Uistinu 10-ak sekundi posla i neka mala polugica uz pomoć koje se stol nekako sam počne okretati i širiti.

Još uvijek nisam skužila kako se točno otvaraju ti njihovi stolovi, ali znam da su trenutno na akciji. Naime, Meblo Trade i Calligaris u Frankopanskoj trenutno imaju akciju od 20 posto na kompletan Calligaris i 25 posto na kompletan Connubia asortiman.

Izvrsna je to prilika za osvježenje doma s novim stolom i stolicama, novom kutnom garniturom, stolićima, krevetom, komodom…

No, vratimo se stolovima. Kakav stol odabrati? Kakvi su trenutno in?

Iako volim trendove, kod stvari koje znam da neću mijenjati svakih par godina važnije mi je da su funkcionalni, praktični, izdržljivi, da se lako održavaju i da su neutralnog izgleda. Iz tog razloga prednost uvijek dajem neutralnijem dizajnu koji će godinama izgledati lijepo i atraktivno te koji će se lako moći uklopiti u ostatak doma. Uvijek je to neutralnija paleta boja, mat izgled, prirodniji i izdržljiviji materijali.

Keramika je izvrstan izbor za sve one koji ne vole stolnjake. Keramički stol jako se lako čisti od zaprljanja, a prednost je što na njega možete staviti i lonac vruće juhe bez da se išta dogodi.

Slične karakteristike ima i fenix, samo što je topliji na dodir. Iako bi fenix u teoriji trebao biti jednako izdržljiv kao keramika, njegov gornji sloj je tanak te se ipak može oštetiti ako ga primjerice zarežete nožem. Postoji tehnika s peglom kako se ta manja oštećenja mogu zapuniti, no ipak ako želite izdržljivost – onda je sigurniji i dugotrajniji izbor kvalitetna keramika.

Melamin je također ok izbor, posebice ako je cijena jedan od ključnih faktora. Stolovi od melamina nešto su povoljniji, a zapravo su vrlo izdržljivi. Mane su manji izbor boja i dekora, kant traka sa strane… neki detalji koje ćete vjerojatno samo vi primjećivati.

Drvo i furnir divan je izbor, ali kao svaki prirodni materijal, drvo stari, iziskuje njegu i mijenja se. Mnogima to uopće ne smeta, tako da su drveni stolovi i stolovi s uzorkom drva najpopularniji. No, postoji jedna kvaka – njihova konstrukcija je često deblja i teška, tako da to treba uzeti u obzir kada birate stolice.

Naime, neke stolice imaju više rukonaslone pa se ne daju podvući pod stol. Neke su same po sebi vrlo teške, široke i glomazne tako da ne pašu uz svaki tip stola. Neke su pak s previsokim ili preniskim leđima…

Naš savjet je da kada god možete pogledajte kako stol i stolice izgledaju zajedno u cjelini. Stol i stolce kupite na istom mjestu i provjerite kako pristaju jedno s drugim. Vrlo često se zna dogoditi da su proporcije različite, pa stolice ne stanu u potpunosti ispod stola, a zna se dogoditi i da su noge stola na “krivim” mjestima za taj model stolica. Na taj način netko uvijek sjedi s nogom stola između svojih nogu. Može se, ali nije ugodno, dakako… Iz tog razloga mnogi biraju stolove koji imaju noge bliže središtu stola.

Sitnice čine razliku, a stol i stolice zasigurno nije nešto što ćete kupovati jako često, stoga se isplati dati si malo vremena i pronaći ono što vam uistinu paše. Boje i materijale tkanine birajte na kraju tek kada ste zadovoljni s udobnošću i funkcionalnošću stola. Na sreću, renomirani proizvođači stolova i stolica iste modele nude u različitim bojama, materijalima, finishima, pa čak i s različitim modelima nogu, tako da uistinu možete naći svoj perfect match.

I za kraj, evo divnih kombinacija stolova i stolica iz Calligarisa koje možete pronaći u Meblo Trade i Calligaris shopu u Frankopanskoj ulici u Zagrebu. Detalje o jesenskoj akciji i popis trgovina možete saznati na ovom linku.