Kupnja kuhinje. Kako odabrati kuhinju koju ćemo godinama voljeti?

Kupnja nove kuhinje važna je investicija koja zahtijeva pažljivo planiranje i promišljanje kako biste stvorili funkcionalan, praktičan i estetski privlačan prostor. Donosimo vam savjete za kupnju kuhinje koji će vam pomoći u donošenju dugoročno najboljih odluka

Kuhinja je obično najskuplja i najzahtjevnija kupnja u domu. Kuhinja nije nešto tek tako možete promijeniti, posebice ako je ugradbena te u sebi integrira hrpu uređaja i instalacija. I zato prije planiranja i kupnje kuhinje pomno razmislite što želite, kako živite, kako kuhate… Pripremili smo vam 10 savjeta koji vam mogu pomoći u donošenju najboljih odluka za odabir vaše kuhinje koju ćete godinama voljeti.

Idemo iz početka:

MEBLO TRADE / VARIA PURION KUHINJE

Jasno definirajte budžet

Prije nego što krenete u odabir kuhinje, postavite realan budžet. Kuhinje mogu značajno varirati u cijeni, ovisno o materijalima, uređajima i dizajnu. Razmislite o troškovima radnih ploča, aparata, kao i o troškovima instalacije i eventualnih preinaka poput izmjene vodovoda ili struje. Vodite računa o tome da ono što se možda čini jeftino, to uopće nije, ako je nekvalitetno. Jednako tako, razmislite da li vam se ulazi u građevinske radove radi promjene razmještaja instalacija. Promjena instalacija često za sobom nosi i hrpu drugih radova. Sve se može, ali sve ima svoju cijenu. Ukalkulirajte ju.

Funkcionalnost na prvom mjestu

Dizajn kuhinje mora odgovarati vašim svakodnevnim potrebama. Najvažnije je razmisliti o o radnom trokutu, odnosno rasporedu između štednjaka, sudopera i hladnjaka jer je on ključan za funkcionalnost prostora. Dobar raspored smanjuje nepotrebne korake i olakšava kretanje po kuhinji. Također, vodite računa o tome da imate dovoljno radne površine za pripremu hrane, kao i dovoljno ormarića za lonce, tave, tanjure, čaše, hranu… Razmislite o tome što vam je od aparata najvažnije, a što bi samo sakupljalo prašinu…

Razmislite o skladišnom prostoru

Ovo je zaslužilo svoju posebnu natuknicu. Dovoljno prostora za pohranu ključno je za urednu i organiziranu kuhinju. Razmislite o dubokim ladicama za lonce i tave, visokim ormarićima za posuđe, te praktičnim policama za začine. Imajte na umu da su otvorene police jeftinije od ormarića, a ormarići su jeftiniji od ladica. No, ako želite organiziranu i kuhinju koja uvijek uredno izgleda, naš je savjet prednost dajte ladicama i funkcionalnosti, a ne samo estetici. Otvorene police izgledaju uredno samo kada se slikaju.

Odabir kuhinjskih aparata

Aparati su strojevi i budimo realni kvare se. Razmislite o uređajima koji će odgovarati vašim potrebama i vašem stilu života. Nemojte kupovati aparate zato što samo lijepo izgledaju, nego proučite njihove funkcionalnosti i odaberite ono što ćete uistinu koristiti i što odgovara vašim potrebama. Ako imate veliku obitelj i često perete posuđe, uložite u dobru perilicu suđa, bez obzira što se ona ne vidi. Ista stvar vrijedi i za napu, hladnjak, pećnicu… Ako želite lijepu kuhinju, nemojte se bojati ugradbenih aparata. Pogotovo hladnjaka. Danas su ugradbeni apartati praktički standard. Investirajte u kvalitetne aparate jer će vam oni dugoročno uštedjeti novac i energiju.

Odabir stila i boja

Vizualni aspekt kuhinje jednako je važan kao i njezina funkcionalnost. Razmislite želite li modernu, minimalističku kuhinju s čistim linijama i neutralnim tonovima ili tradicionalnu kuhinju s bogatim drvenim elementima i toplim bojama. Bijele i sive kuhinje čest su izbor jer stvaraju svijetao i prostran izgled, dok tamniji tonovi mogu unijeti eleganciju. Ako ste ljubitelj boja, naš savjet je da radije kupite posuđe u boji, a da kuhinju ostavite jednostavnu i monokromatsku. Dosadit će vam crvena kuhinja, vjerujte mi…

Odabir kvalitetnih materijala

Materijali koje odaberete za kuhinjske elemente i radne ploče izravno utječu na dugovječnost i izgled vaše kuhinje. Ali i na budžet. Naizgled ista kuhinja može biti dvostruko, a i trostruko skuplja, ovisno o materijalu.

Proučite svojstva svakog materijala i onda donesite odluku. Ne znači uvijek da je skuplji materijal izdržljiviji.

Razmislite o rasvjeti

Dobra rasvjeta ključna je u svakoj kuhinji, stoga planirajte više izvora svjetlosti. Osim osnovnog stropnog osvjetljenja, razmislite o ugradbenim svjetlima ispod ormarića kako biste osigurali dovoljno svjetla za radne površine.

Još jednom razmislite o kuhinjskom otoku

Ako imate dovoljno prostora i ako vam stane, kuhinju organizirajte s otokom ili poluotokom. Otoci su izvrsni za dodatni prostor za skladištenje i jako su praktični za korištenje jer su dodatna radna površina i mjesto za neformalne obroke. No, ako vam ne stane, nemojte ga uguravati. Premali otok ne izgleda skladno.

meblo trade / varia purion kuhinje

Konsultirajte se s profesionalcima

Potpuno je ok potražiti pomoć. Ako niste sigurni u planiranje i imate bilo kakvu nedoumicu, obratite se arhitektu, dizajneru interijera ili specijalistu za kuhinje. Oni mogu predložiti rješenja koja možda niste uzeli u obzir, kao i prilagoditi dizajn vašem prostoru i budžetu. Također će vam pomoći da izbjegnete skupe greške, poput nepravilnog mjerenja ili lošeg rasporeda.

Kuhinja po mjeri ili iz salona?

Iz salona. Tvornički proizvedene kuhinje rade se također prema modularnim mjerama. Uz to brojni saloni namještaja imaju akcije i popuste na kuhinje, pa možete značajno uštedjeti. Primjerice, Meblo Trade do 30. listopada ima popust do 55% na vrhunske kuhinje po mjeri renomiranih dobavljača –  AlplesVaria Purion i Sphera. Uz velike popuste kod kupovina kuhinje daruju i besplatnu dostavu i montažu. Više o njihovoj ponudi možete saznati na ovom linku.

A za kraj evo nekoliko trendi kuhinja iz Meblo Tradea.