“Kuća je mjesto koje slavi život.” Idemo u jednu takvu kuću u Bale.

Jako volimo Autore, beogradski arhitektonski studio koji nas uvijek iznova oduševljava svojim projektima. I napokon… projekt u Hrvatskoj. Idemo u njihovu kuću za odmor u Balama

Njihovi projekti uvijek su nekako drugačiji. Uvijek nekako sofisticirani, elegantni, zanimljivi, promišljeni, slojeviti… jednostavni, ali s nekim pomakom. Zato smo s nestrpljenjem čekali na ovo – njihov prvi projekt u Hrvatskoj. Naime, poznati beogradski arhitektonski studio Autori, nedavno je završio kuću u Balama, u Istri. S obzirom da u Istri vlada poprilična hiperprodukcija kuća za odmor i vikendica, nevjerojatno je zanimljivo pogledati malo drugačiji pristup pojmu kuće, odmora, opuštanja, Mediterana… Igra sjena, miris mora, svježina, zrak, plavetnilo, gibanje kao na palubi broda…

O svemu tome popričali smo s Majom Necić koja je ovu kuću u Balama projektirala zajedno s kolegama Dijanom Novaković, Branislavom Ristovićem i Biserkom Krckovski March.

Boba: Ovo je vaša prva kuća koju ste izveli u Hrvatskoj. Koliko vam je bila važna inspiracija lokacijom i podnebljem?

Autori: Dobar dio studija ima velike veze sa Hrvatskom tako da je postojala i izvjesna doza predznanja. To je trebalo konkretizirati u susretu s lokacijom, na kojoj smo zapravo zatekli prazne parcele koje će vrlo vjerojatno skorijom izgradnjom zakloniti sve poglede. Iz tog razloga neophodno je bilo okrenuti se unutra i cijelu priču napisati oko atrija.

Sljedeća stvar koju smo znali je da kroz ovaj projekt želimo provući i neke principe koje smo upoznali ljetujući godinama na Jadranu. Htjeli smo da u kući čovjek ima osjećaj kojega ima na moru. Kao što se njišemo na brodu, tako i ovdje u malim razlikama nivoa prelazimo iz zone u zonu, gore-dolje, i kada to zatreba, okrećemo se nebu za konsultacije sa zvijezdama kao u kupaonicama u ovom projektu.

Boba: Što je za ovu kuću ključno? Kako bi ju opisali u par rečenica?

Autori: Sklop pročišćenih volumena koji se fluidno nastavljaju oko unutrašnjeg dvorišta. Poligon za život koji će se tek odvijati ovdje i dati prostoru potpunu sliku. U tom smislu mi smo omogućili bazu i ovako raspoređenim zonama usmjerili jednu vrstu koreografije kroz kuću, dok se klijentu ostavlja onaj dio koji se tiče usitnjavanja. Sa gostinskom kućom postaje jasno da klijent želi da ovo bude kuća okupljanja, pa je veliki dio priče posvećen prostorima na kojima će se ta okupljanja odvijati. 

Boba: Koje su specifičnosti kuće? Kuća je za najam ili stanovanje?

Autori: Kuću je naručio bračni par kao kuću za odmor, sa željom da u njoj provode veći dio godine. U tom smislu, neki finalni oblik ovog projekta vidjet ćemo možda tek za desetljeće. Glavni volumeni međusobno grade više manjih ambijenata, tako da će se sve ukupno čitati kao smjena zelenila i izgrađenog u jednom prirodnom ritmu za koju godinu. 

Boba: Može jedan “virtual tour” po kući?

Autori: Ako krenemo iz centra, s platoa s maslinom i bazenom, prvo ćemo ući u dnevnu zonu koja je tretirana kao natkriveni dio dvorišta. Sa strane suprotne bazenu nalazi se stara kamena kuća na susjednoj parceli koju kadriraju otvori u dnevnom boravku. Iz njega se dalje račvaju dvije noćne zone sa po dvije sobe koje dijele atrij s prostranim kupaonicama. Noćna zona je izdvojena od ostatka kuće suptilno, s par stepenica. U skorijoj budućnosti, tu će biti i gostinska kuća koja će zajedno sa garažom i glavnom kućom uokviriti ovaj ambijent. 

Boba: Što se sve radio i dizajniralo custome made? Je li bilo kakvih problema i zanimljivih anegdota…

Autori: Projekat je bio specifičan u smislu da su klijenti željeli kuću kao okvir, bazu koju će oni vremenom polako ispunjavati i uređivati, što nije tipično za projekte koje inače radimo. To je upravo i razlog što ona deluje vrlo svedeno i minimalistički, iako zapravo nije. Projektirana je kao volumen koji u svojim dimenzijama, teksturama, ritmu i organizaciji respektira morski kontekst, a svoj puni oblik dobit će tek kroz vrijeme.

Od custume made stvari, izdvojili bi projektiranje i realizaciju otvorenog kamina, koji nam je zadavao glavobolje. Svim arhitektima je poznato koliko je teško uskladiti želje i mogućnosti izvođača:). Kao i uvijek kada napustite komfor vlastitog grada, i ovdje je izazov bio držati izvođače u planiranom tempu.

Boba: Koja je vama omiljena vizura kuće? Omiljeni kutak?

Autori: Biramo pogled noću s krovne terase na panoramu Bala.

Boba: Što je za vas kuća za odmor?

Autori: Bez obzira da li je u pitanju kuća za odmor – prostori koje stvaramo moraju biti mjesto koje stvara prilike za okupljanja, zajedništvo, osjećaj pripadnosti. Za nas je fokus uvijek na prostorima koji ohrabruju interakcije, usmjeravaju nas jedne drugima.

Kuća je mjesto koje na neki način slavi život… ili mu barem odaje počast.

Boba: Vaša vizija odmora? Autentičnosti? Mediterana?

Autori: Jadran nam je oduvijek bio blizak srcu – kada već govorimo o ovom projektu i bez obzira što kuću za odmor možemo da zamislimo na bezbroj načina i budemo zadovoljni, neka to bude kamena kuća na obali koja gleda na jedrilicu punu mediteranske hrane na koju možemo u bilo kom trenutku da uskočimo:)

Puštamo vas da uživate u ovoj divnoj kući, a na kraju – mala poslastica – tlocrt cijelog imanja.

            

   

                       

Tim projekta: Maja Necić d.i.a., Dijana Novaković d.i.a. Branislav Ristović d.i.a. Bisera Krckovska March.

Fotografije: Ilya Ivanov & Autori