Kako urediti mali balkon?

I mali balkon može postati mini oaza za uživanje u prvoj jutarnjoj kavi i u opuštajućim ljetnim večerima. Evo par inspiracija kako ga urediti

Svi bi, vjerujem, rado pogled na more, vrt s divnim zelenilom, veliku garnituru za sjedenje, ogromni stol za druženje, roštilj, a ne bi se bunili ni ležaljkama, jacuzziju… No, realnost je često takva da su balkoni i terase premali za sve te sadržaje.

Kako iz malog balkona izvući maksimum i uistinu stvoriti oazu za opuštanje?

PEXELS

Prvo pravilo… oslobodite prostor od svega suvišnog. Balkon nije mjesto za odlaganje stvari koje se ne koriste, nego prostor u domu koji ima potencijal da postane vaš dnevni boravak na otvorenom, bez obzira na veličinu.

Sve ono što često ne koristite, bacite ili poklonite. Ako na balkonu držite neke sezonske stvari, onda osmislite ormar ili spremište u kojem će stvari biti uredno posložene i što više “nevidljive”.

Drugo pravilo… osmislite prostor u skladu s vašim željama i prostornim mogućnostima. Dakle, razmislite što bi vas od sadržaja najviše veselilo i opustilo.

PEXELS

Postavite si pitanja: U koje doba dana ću najviše koristiti balkon? Da li planiram jesti na njemu? Planiram li druženja na balkonu? Koliko ljudi uopće može stati na ovaj balkon?

Budite iskreni i realni s odgovorima te prema njima osmislite prostor. Imajte na umu da i ovdje vrijedi pravilo – manje je više.

Radije odaberite jednu funkciju balkona i uredite ga sa stilom, nego da “uguravate” stvari koje objektivno ne stanu.

Dakle, ako želite prostor za opuštanje, više ćete postići s jednim raskošnim komadom namještaja, nego s garniturom, stolom, stolicama koje zakrče prostor.

Mjesto za sjedenje i opuštanje neka bude na dijelu na kojem imate najbolji pogled. Ako imate situaciju da balkon gleda na susjednu zgradu, u tom slučaju okrenite naslon stolca prema ogradi.

PEXELS

Stvorite vaš mali mikrosvijet koji je napravljen po vašem guštu. Niži lounge namještaj, biljke, ležaljka, tepih, jastučići, svijeće… mogu jako puno pomoći.

Treće pravilo… odredite stil i budite dosljedni. Ako ste izabrali mediteranski stil uz njega će divno pristajati namještaj od tikovine, bijeli, plavi, žuti detalji…

Ako pak želite malo urbaniji look, onda birajte namještaj s metalnom konstrukcijom te kombinaciju sivih i bež tonova…

Kako bi vam dali ideju u suradnji s Lesninom pripremili smo vam 5 moodboarda za uređenje malih balkona.

Primijetit ćete, koristili smo sklopive stolice koje je lako pospremiti kada se ne koriste, lagane aluminijske fotelje koje se bez problema mogu koristiti i u dnevnom boravku, viseće ležaljke koje se mogu po potrebi skinuti, viseće tegle za biljke koje će prostoru dati zanimljivost i karakter, a osloboditi što više podne površine.

Vodili smo se i idejom manje je više, pa predlažemo da umjesto garniture za sjedenje, radije birate jednu konkretnu fotelju/ležaljku u kojoj ćete se uistinu moći opustiti i imati osjećaj da ste negdje drugdje…

Ratan, Bali style namještaj i puno biljaka je više nego dobrodošlo za stvaranje oaze…

I za kraj, pripremili smo vam 20-ak proizvoda iz Lesnine s kojima ćete vrlo brzo i lako svoj balkon preurediti u vrtnu oazu. Cijene, dimenzije, materijale i ostale specifikacije možete pronaći na linku ispod slike.

SKLOPIVA STOLICA, LESNINA (LINK)
FOTELJA ZA PLAŽU, LESNINA (LINK)
PRIJENOSNI ZVUČNIK, LESNINA (LINK)
STALAK ZA CVIJEĆE, LESNINA (LINK)
LOUNGE FOTELJA, LESNINA (LINK)
VRTNA STOLICA, LESNINA (LINK)
POMOĆNI VRTNI STOLIĆ, LESNINA (LINK)
SOLARNA SVJETILJKA, LESNINA (LINK)
VRTNA RELAKS STOLICA, LESNINA (LINK)
FOTELJA VISEĆA, LESNINA (LINK)
FOTELJA VISEĆA, LESNINA (LINK)
SANDUK ZA CVIJEĆE, LESNINA (LINK)
SET ZIDNIH LONACA ZA CVIJEĆE, LESNINA (LINK)
VISEĆA MREŽA ZA LEŽANJE, LESNINA (LINK)
TEPIH ZA VANJSKU UPORABU, LESNINA (LINK)
TEPIH ZA VANJSKU UPORABU, LESNINA (LINK)
TEPIH ZA VANJSKU UPORABU, LESNINA (LINK)