Kako posložiti regal, vitrinu i police kao iz magazina?

Donosimo vam 10 savjeta kako stilizirati police da izgledaju kao iz časopisa. Plus otkrivamo gdje nabaviti najposebnije vitrine, komode i regale.

U vašem domu je zavladao nered? Polica za knjige pretrpana je knjigama, časopisima, dekoracijama i svim mogućim stvarima? Od kuda krenuti? Kako posložiti regal s knjigama tako da izgleda kao iz magazina? Evo nekoliko savjeta stilista koji vam mogu pomoći da vaš regal, biblioteka ili vitrina izgledaju uredno, skladno, privlačno, dekorativno.

PEXELS

1. Da bi vaša vitrina, regal, komoda ili biblioteka izgledali kao iz časopisa, ključ je u balansiranju funkcionalnosti i estetike. Prije bilo kojeg slaganja, prvi korak je da sagledate što sve imate od stvari te da ih sortirate u hrpice. Iskoristite priliku i reciklirajte, prodajte ili donirajte sve što je dotrajalo, što vam ne treba ili se ne uklapa u željeni izgled.

2. Nakon sortiranja, kreće slaganje. Police, regali i vitrine najljepše izgledaju kada se stvori zanimljiva kombinacija knjiga, dekoracija, biljka, lampi, skulptura, slika, lampi… Ključ je u raznolikosti, grupiranju predmeta te prazninama.

KARE

3. Stilisti kažu da i u organizaciji polica vrijedi zlatno mjerilo 1:3. Dakle, jedna trećina polica neka bude u knjigama, a dvije trećine u dekoracijama ili pak obrnuto dvije trećine u knjigama, a na jednoj trećini dekoracije poput biljaka, posuda, skulptura, lampi… Na taj način stvorit ćete dinamiku, sklad, zanimljivost…

4. Najzahtjevnije je složiti knjige. Knjige možete poredati po visini, debljini, vrsti uveza, abecedi autora ili ih pak grupirati ih po temama, odnosno žanrovima. Ako želite postići vizualno upečatljiv detalj, knjige možete organizirati i prema bojama, a ako imate neke knjige koje možda ne želite da svi vide koje su, možete im okrenuti hrbat prema zidu tako da se s prednje strane vidi samo bjelina.

PEXELS

5. Ako često nadopunjavate svoju kolekciju knjigama, razmislite kakve knjige najčešće kupujete te za taj žanr predvidite mjesto za rast. Novitetima i nepročitanim knjigama možete odrediti poseban prostor kako biste ih imali na oku i lakše im pristupili. Imajte na umu da knjige ne moraju biti sve uspravno složene. Kombinirajte vertikalne redove s nekoliko horizontalno postavljenih knjiga kako bi se unijela dinamika i povećala atraktivnost. Knjige mogu biti i postolje za druge predmete. Postavite nekoliko knjiga horizontalno i na njih stavite malu biljku, posudu, vazu ili zanimljiv kamenčić.

KARE

6. Ne moraju sve police izgledati isto. Iako simetrija može djelovati uredno, asimetrične kombinacije često dodaju interesantniju dimenziju prostoru. Na primjer, na jednoj strani regala možete staviti veću knjigu ili vazu, dok na drugoj strani nekoliko manjih elemenata. Na taj način stvorit ćete ravnotežu kroz balans raznolikosti.

KARE

7. Ako želite sofisticiran izgled, koristite neutralnije boje. Također, za profinjen izgled možete koristiti i držače za knjige koji su vrlo praktični kada su police otvorenije te nemaju rubni završetak. Istu funkciju mogu imati i vaze, posude.

KARE

8. Neke stvari možete držati i u kutijama, košarama, organizatorima… kako bi polica izgledala urednije i kako ne bi bila nakrcana stvarima.

9. Grupirajte stvari u funkcionalne grupe i estetske parove. Regal će izgledati puno urednije ako se na jednoj polici nalaze dvije iste ili slične kutije, dvije posude, dvije vaze…

KARE

10. Za red i sklad, važne su i praznine. Stoga treba razmisliti da li je vrijeme za možda još jedan regal, vitrinu, komodu? Možda ovog puta s kombinacijom otvorenih i zatvorenih polica? Ili s ostakljenim frontama.

In su vitrine s rebrastim staklom koje omogućavaju da lakše održite red jer mutno staklo samo djelomice otkriva sadržaj u vitrini.

KARE

Naše favorite kada su u pitanju regali, komode, vitrine, biblioteke pronašli smo na webshopu www.kare.hr. Btw Kare trenutno ima akciju od 20 posto na kompletan asortiman komoda i poličara. Akcija traje do 30. rujna, evo linka na ponudu te naših favorita…

KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr
KARE.hr