Kako odabrati vrata na kojima se neće vidjeti tragovi autića?

Nakon ulaznih vrata, obećala sam vam tekst o sobnim vratima. No, prije nego što vam ispričam o odabirima, evo mojih razloga zašto sam tražila najizdržljivija sobna vrata na tržištu

Jedan od najvećih šokova u mom odrastanju bilo je kada smo sestra i ja razbile staklena vrata. Bile smo već prilično svjesne da ne smijemo lupati vratima, a pogotovo ne jedna drugoj u lice. No, dogodilo se – tinejdžerski uzburkani hormoni odradili su svoje, zalupile smo jedna drugoj vrata pred nosom i staklo je u komadu palo na par centimetara od jedne i druge. Dobro je prošlo, ali tada sam pomislila: nikad neću imati staklena vrata u kući, pogotovo ako budem imala dečke…

Puno godina kasnije dobila sam dva dječaka i za dom odabrala klasična drvena vrata. Autići, guralice, bicikl, bageri, kamioni, roboti, igračke na daljinski… jadna naša vrata i štokovi.

Za idući dom nabavljam najizdržljivija vrata koja postoje na tržištu tako da im sva ta mehanizacija ne može ništa.

Jel’ postoje uopće takva vrata?

Da. Postoje. Danas na tržištu postoji ogroman izbor vrata različitih dekora, ispuna, materijala, dovratnika, rubova… Postoje vrata s potpuno skrivenim štokovima (što ovisi i o vrsti materijala zida), sa skrivenim okovima, pivot otvaranjima… a i ona kojima autići i ostala mehanizacija ne mogu ništa.

E takva vrata ja želim.

I zato sam se odlučila za Hörmann sobna vrata s Duradecor tehnologijom. Naime, to su vrata koja karakterizira visoka otpornost na udarce koja je u usporedbi s ostalim ispitanim CPL površinama u prosjeku dvostruko otpornija.

Hörmann sobna vrata s pravokutnim rubovima opremljena su i s 4Protect zaštitom rubova, što znači da su još otpornija na udarce, ogrebotine, oštećenja… A postoji i opcija ugradnje čeličnih dovratnika koji su još izdržljiviji, a izgledaju poput klasičnih drvenih dovratnika.

Za mene nije bilo dvojbe. Jedini problem koji je bio može li se sve to ugraditi kod nas u kuću s obzirom da je kuća građena 70-ih godina i da su prijašnji štokovi od vratiju spavaćih soba doslovno bili uzidani jedan pored drugog. Drugi problem je i to što smo željeli zadržati postojeću širinu otvora jer je ionako bila premala, a statički nismo htjeli zadirati u konstrukciju.

Da vas ne gnjavim sa statičkim i tehničkim problematikama, stručnjaci iz Hörmanna su došli na teren, malo su se uhvatili za glavu, ali vrlo brzo pronašli rješenje…

Danas kad gledam vrata od spavaćih soba izgledaju potpuno normalna i standardna, nikada ne bih pomislila da je to bio neki problem… Tako je to uvijek kada posao prepustite stručnjacima.

Kao i kod ulaznih vrata, tako i kod sobnih, važno mi je bilo da je izgled vratiju bezvremenski i jednostavan. Zato smo se odlučili za puna vrata sa skrivenim okovima i bez falca, poravnata s dovratnikom, iz linije BaseLine.

Kvaka je Linea i to bez magnetne brave, vrlo klasičnog i bezvremenskog izgleda.

Što se tiče boja, opet smo išli na jednostavnost. Iako postoji veliki broj struktura, boja, tekstura, mi smo se odlučili da idemo na jednostavnost i da boju vrata prilagodimo boji zida.

Zato su vrata svugdje bijela RAL 9016, osim u hodniku gdje su u antracit boji kao i ulazna vrata, zid, fronte kuhinje… sve u istom RAL-u 7016.

Ta vrata su iz DesignLine Concepto linije, također s Duradecor površinom koja je otporna na udarce, a površina im je ultra mat i svilenkasta.

Btw po tim vratima u boji može se pisati kredom, ali to iznenađenje još uvijek tajim od svojih klinaca. Ali ono što mi je apsolutno fantastično je što je površina otporna na otiske prstiju.

Evo par fotografija naših vrata iz različitih dijelova kuće…

Btw, na ovom linku je tekst o ulaznim vratima s vodičem za odabir ulaznih vrata.