Ibiza? Canary? Sardinia? Ne. Sveti Petar u Šumi

Vodimo vas u kuću LaMaison koja privlači svojim ambijentom, terasom, konceptom, ekskluzivnom cijenom… O svemu tome porazgovarali smo s vlasnicom, koja je ujedno i dizajnerica interijera, Andreom Šerka Radovčić

Jedno od vječnih pitanja na ispitima iz pravopisa je kako se piše Sveti Petar u Šumi? No, osim po zanimljivom nazivu, ovo malo mjesto u srcu Istre poznato je i po izvrsnim suhomesnatim proizvodima, međunarodnom festivalu kobasica, po samostanu, divnoj šumi…  ali odnedavno i po jednoj kući koja plijeni pažnju. Riječ je o kući LaMaison koja je u svega par mjeseci ugostila mnoge snimateljske ekipe za snimanje reklama i editorijala. Kuća je zamišljena kao luksuzna kuća za odmor, za novi tip osvještenijih gostiju koji od kuće traže puno više od samog smještaja. O uređenju i konceptu porazgovarali smo s vlasnicom Andreom Šerka Radovčić koja je istovremeno i dizajnerica interijera, ali i dugogodišnja djelatnica u turizmu.

– Iako nismo unaprijed planirali u kojem mjestu Istre ćemo izgraditi kuću, sve se nekako posložilo da to bude upravo Sveti Petar u Šumi. Ovo mjesto nam je priraslo srcu; sadašnji prijatelji, Supetarci su nas prihvatili kao da smo ovdje rođeni. Inicijalno smo htjeli kupiti već postojeću kuću, no nismo našli ništa što nam se svidjelo. Odlučili smo kupiti zemljište s projektom te prilagoditi ga našim željama, kako arhitektonski, tako i interijerski  – rekla je Andrea, dodajući kako je bivša vlasnica zemljišta osmislila projekt koji ih je očarao te su odlučili ući u investiciju.

– Budući da sam i sama završila dizajn u Milanu, odlučila sam se upustiti u projekt i biti sama zadužena za njega. Iako me ova avantura koštala puno više od inicijalno planirane investicije, zadovoljna sam i to prvenstveno time što smo uspjeli postići da kuća odiše mirom i stapanjem s prirodom. Osim lokacije, ključnu ulogu su napravili prirodni materijali, ali i malo drugačija ponuda. Taj mir se osjeti čim uđete u kuću, a mi se trudimo ponudom dodatno naglasiti kako gosti u današnjem užurbanom svijetu mogu doći, odmoriti dušu i tijelo te pronaći svoj mir. Nudimo yogu, meditaciju, masaže i well-being programe. Ove aktivnosti dodatno doprinose opuštajućem ugođaju i pomažu gostima da u potpunosti obnove dušu i tijelo tijekom boravka kod nas – kaže Andrea, naglašavajući kako njihovu kuću nisu željeli nazvati vilom, nego kućom… LaMaison.

– Nismo htjeli koristiti riječ villa jer se danas svaka kuća za odmor naziva vilom. S obzirom na to da nas je put odveo u Francusku, u Provansu, gdje smo odveli kćer na kamp kako bi naučila više francuskog jezika zbog promjene škole, mi smo pronašli firmu i divne ljude preko kojih smo uvezli puno namještaja u Hrvatsku. Vjerojatno je ta francuska utjecala da kući damo i naziv LaMaison, što u prijevodu znači TheHouse – kaže Andrea.

Kuća je jednokatnica, u jugoistočnom dijelu kuće smještene su tri spavaće sobe, od kojih su dvije master sobe, dok je treća spavaća soba suite s vlastitim malom dnevnom zonom. Svaka spavaća soba ima zaseban izlaz na stražnji dio kuće, gdje se gosti mogu povući ako žele privatnost.

– Središnji dio kuće čine dnevni boravak, četvrta spavaća soba, praonica te kupaonica. Taj dio u skoroj budućnosti postat će dječji kutak, gdje će djeca moći uživati u programima koje ćemo nuditi, te maloj igraonici izrađenoj od prirodnih materijala, uključujući aktivnosti poput sadnje biljaka, organskih piknika i drugih zabavnih sustainable sadržaja – navodi Andrea, dodajući kako je gotovo svaki komad namještaja napravljen custom made.

– Svaki komad namještaja je praktički unikatan, većinom iz Indonezije i Maroka, nabavljen preko kompanije u Provansi koja koristi takav namještaj. Ostatak namještaja je rađen po mjeri, velikim dijelom prema dizajnu Minottija. Danas mogu reći da je to puno bolja opcija jer možete sve uskladiti svojim potrebama, kako materijalima tako i dimenzijama. Nismo željeli ući u dućan i kupiti sve što nam se sviđa, nego smo htjeli da se namještaj prilagodi našem prostoru. To nam je omogućilo da stvorimo jedinstven i personaliziran ambijent koji odgovara našim specifičnim željama i potrebama – kaže Andrea, dodajući kako se potrebe i želje gostiju sve više mijenjaju.

– Ja sam iz Dubrovnika te me put, kao što je i za očekivati, odveo u turizam. Najbitnije je, po meni, poslušati svoje srce uz vodstvo nekoga tko zna te projekt prilagoditi i lokaciji gdje je smješten. Ja sam od početka vjerovala da treba napraviti kuću koja gostu daje osjećaj mira, opuštanja, harmonije. Naime, danas su ljudi sve više osviješteni o važnosti duhovnog mira i harmonije. Stoga sam željela da naši prijatelji i gosti osjete taj mir kroz samu lokaciju i ambijent naše kuće. Koristili smo prirodne materijale, od travertina Romano, lanene posteljine, drva do eko luksuzne, custom made kozmetike. Ova pažljivo odabrana kombinacija materijala i proizvoda pomaže stvoriti opuštajuću i umirujuću atmosferu koja pruža osjećaj harmonije s prirodom – kaže Andrea, dodajući da inače pri dizajniranju interijera izbjegava trendove koji brzo prolaze i fokusiram se na bezvremenske elemente koji stvaraju dugotrajnu vrijednost i zadovoljstvo.

– U posljednjih nekoliko godina, ljestvica u uređenju interijera značajno se podigla. Danas je moguće pronaći namještaj i dekorativne predmete u raznim cjenovnim razredima, od povoljnih komada do high-end brendova. Ovo omogućuje ljudima da kreiraju estetski prostore unutar svog budžeta, što je zapravo izvrsno. Povećana dostupnost profesionalnih dizajnera interijera i naprednih dizajnerskih softvera omogućuje kreiranje promišljenih prostora. 3D renderi, na primjer, omogućuju klijentima da vizualiziraju svoje prostore prije nego što se projekt realizira. Sve ove promjene rezultirale su podizanjem standarda u uređenju interijera, gdje je kvaliteta dizajna postala važnija nego ikada – zaključuje Andrea, koja i sama sa svojom obitelji voli biti gost u vlastitoj kući za odmor.

Btw kuća LaMaison može se unajmiti i preko platforme Booking.com, a cijena u visokoj sezoni je oko 10.000 eura na tjedana za 8 osoba.

Uživajte u fotografijama iz kuće LaMaisons.