Francuska hrana, romantične šansone, zidovi s pariškim motivima, egzotične biljke, zelenilo, marokanske pločice… Idemo u bistro Le Mika u Teslinoj kojega preporučuje i gastronomski vodič Gault&Millau
Palačinke u mom životu znače ljubav. Kad god bi se suprug i ja posvađali, tajni znak pomirenja bile su palačinke. I uvijek bi upalilo. Osmijeh je zagarantiran, ljutnja odmah prođe…
Zato volim u bistro Le Mika, francusku crêperie u centru koja radi najposebnije palačinke u gradu. I to one tanke, bezglutenske od heljdinog brašna, stvarajući od tog naizgled “jednostavnog” jela, poseban gastro doživljaj.
No, Le Mika se nedavno preselio i to u jedno od meni najljepših lokala u gradu, u nekadašnju Bistroteku u Teslinoj 14, mjesto s divnim interijerom i onim fotogeničnim marokanskim pločicama koje su bile prve takve u Zagrebu i na neki način pokrenule taj veliki trend u interijerima.
S obzirom da sam voljela Bistroteku i posebno njezine upečatljive pločice moram priznati da me malo štrecalo kada sam dolazila prema prostoru…
Hoće li vlasnik, inače Francuz Mika Alix, zadržati sve ono što je u tom prostoru bilo divno ili će ga, kao što bi mnogi, od temelja promijeniti, samo zato da ne bi bilo kao prije…
Odahnula sam. Sve ono što je u ovom bistou bilo lijepo sačuvano je – pločice, stolovi, stolice, lampe, pa i ona zlatna pipa u sredini lokala…
Ali ono što je novo je neodoljiv francuski štih i mnoštvo zelenila i divna francuska atmosfera.
– Htio sam da se osjećam kao doma i da ljudima prenesem tu našu parišku atmosferu kroz brojna tipično francuska jela, uređenje, glazbu… Na zidovima sam htio tipične pariške motive, moj omiljeni Montmartre, divnu parišku stanicu Métropolitain…
Sve to je oslikala umjetnica Aleksandra Gavrilović, a prostor smo još malo utoplili i razigrali sa zelenilom i detaljima koji su povezali dosadašnje uređenje i Pariz kao jednu divnu oazu s karakterom u kojoj se čovjek osjeća romantično, onako posebno – priča Mika Alix.
I uistinu, interijer je divan, a posebno tome doprinose brojne biljke i romantična francuska glazba i hrana…
Da, palačinke su zaista čista romantika, posebice crêpes Suzette s umakom od naranče, flambirane likerom Grand Marnierom.
– Uz veliki izbor crêpes i galettes s raznim punjenjima i umacima, novitet su doručci. U prvom redu tu su omleti u kojima birate sastojke, kajgane, poširana jaja i jaja Benedict (s lososom ili bez njega) s netom napravljenim holandez umakom. Zatim imamo croissants, razne marmelade i džemove, smoothie zdjele, odnosno smoothie poslužene s granolom i raznim žitaricama.
Za ručak i večeru imat ćemo nekoliko jela poput raznih hladnih salata s tunom, patkom i lososom te dugo kuhane junetine koja inače podsjeća na vašu pašticadu. A planiramo imati i jednu dnevnu ponudu koja će uključivati jelo, desert i piće.
I da, između ručka i večere, posluživat ćemo tartine, odnosno, francuske tapase s raznim dodacima poput namaza, povrća i lososa – nabraja Mika koji je Francusku zamijenio Hrvatskom, naravno zbog ljubavi…
Ogladnila sam od svih ovih specijalita. Baš dobro jer sam na pravom mjestu…
Uživajte u fotografijama Sanje Bistričić.