A sad nešto sasvim posebno. Zabok

Obiteljska kuća, možda neki muzej ili kulturni centar ili možda neki tajni istraživački centar? Idemo u Zabok u jednu divnu kuću na zagorskim bregima

Prvo sam vidjela ovaj video i potpuno se oduševila. Ogromna konzola, velika staklena stijena, moderna pomalo brutalna arhitektura izvana i pročišćen interijer s mojim omiljenim foteljama.

Miljenko Bernfest

Sigurno je to nečija obiteljska kuća, pomislila sam i odmah nazvala arhitekta Svebora Andrijevića, jednog od autora ovog objekta u Zagorju.

Miljenko Bernfest

– To ti je Vodospremnik Zabok, odnosno nadzorni centar za distribuciju vode na prostoru Zagorja sa svojim laboratorijem i malim edukacijskim centrom – objašnjava mi arhitekt, rušeći sva moja nagađanja o nekom zanimljivom vlasniku i njegovoj ekstravagantnoj kući na brdu.

Miljenko Bernfest

– Ovo je projekt koji se jako dugo planirao i sufinanciran je raznim fondovima, a vrlo je zanimljiv jer je na relativno maloj površini od 1500 kvadrata brutto obuhvatio jako puno različitih stvari.

Miljenko Bernfest

Od tehničkih prostora do edukacije, promocije, vizualnog identiteta… – objašnjava arhitekt Svebor Andrijević koji je zajedno s kolegicom Jasnom Zmaić projektirao ovu zgradu vrijednu oko 20 milijuna kuna.

Miljenko Bernfest

– Naručitelj je Zagorski vodovod, a oni su u startu imali zamisao da se planirani program vodospremnika proširi, ne samo u tehničklom smislu (na laboratorij i nadzorni centar) nego i funkcionalnom smislu, odnosno na mogućnost korištenja prostora u svrhu promicanja i prezentiranja njihove djelatnosti, upravljanje pitkom vodom.

Miljenko Bernfest

Ono što je zaista pohvalno je da je to nastojanje bilo popraćeno željom da se ovaj važan infrastrukturni objekt arhitektonski oblikuje kako bi se stvorio novi vizualni identitet prostora odmaknut od pukog rješavanja vodoopskrbnih zahtijeva – objasnio je arhitekt dodavši kako su u tehničkom smislu blisko surađivali s projektantima hidrotehničkih objekata iz IGH, s obzirom da su tehnički zahtjevi oko pročišćavanja i kontrole vode vrlo specifični i sa strogim pravilima.

Miljenko Bernfest

– U projektnom smislu, ovaj objekt ima dva dijela kontrolirano otvorena za javnost i treći, potpuno tehnički dio sa strogo tehnološkom funkcijom.

Miljenko Bernfest

Prvi dio je vanjski prostor oko objekta dostupan 0-24. Tu je pristupni put, parking, okrugli vidikovac. Zanimljivo je da je nekada ovdje bila kapelica, pa smo u znak sjećanja ondje postavili križ s tekstom o tome. U ovom dijelu planira se i šetnica i stube koje bi vodile prema centru Zaboka.

Miljenko Bernfest

Drugi dio su prostori u objektu, koji su dostupni posjetiteljima, a to su polivalentna dvorana s cafeom i vidikovac sa stubama, koja je ujedno i tribina na krovu.

Miljenko Bernfest

Posjetiteljima, najčešće školarcima, u dvorani ili na krovu se prezentiraju teme vezane uz važnost vode, a naravno, usput se uživa u pogledu na Zabok i okolicu – objašnjava arhitekt.

Miljenko Bernfest

Treća funkcija zgrade je ona čisto utilitarna i tehničke prirode. Ovdje je laboratorij i nadzorni centar za distribuciju vode iz svih zagorskih vodocrpilišta. Možda baš zbog toga i takvo oblikovanje zgrade koja uistinu podsjeća na kontrolni vidikovac.

Miljenko Bernfest

– Posebnost ovog projekta je baš ta mješavina strogo čuvanog objekta s jasnim pravilima i protokolima te centar koji educira i služi građanima – objašnjava arhitekt.

Miljenko Bernfest

Evo kako još to izgleda pogledajte u fotografijama i atraktivnom videu Miljenka Bernfesta.