4 mjeseca od kupnje kuće do gostiju. Priča Nevene Rendeli Vejzović

Adaptacija ipak može biti brza i imati happy end, bez obzira na prvotne peripetije. Sve o preuređenju kuće u okolici Labina, ispričala nam je Nevena Rendeli Vejzović

Ako nju pitate obnova kuće bila je spora, stresna, teška, neizvjesna… No, voditeljica, pr stručnjakinja i poduzetnica Nevena Rendeli Vejzović zapravo je u današnjim okolnostima napravila čudo. U ožujku ove godine, zajedno sa suprugom Makom Vejzovićem, kupila je kuću u Istri, napravili su projekt, preuredili je, opremili s novim namještajem i krenuli s iznajmljivanjem. Evo što nam je o svemu tome ispričala Nevena. Btw i njih su majstori zeznuli, ali nisu se obeshrabrili…

Boba: Nevena, nedavno si u rekordnom roku kupila i obnovila kuću u Istri. Kako se sve to dogodilo?

U principu mi već četiri godine tražimo kuću za odmor, a Istra nam je bila prva destinacija. Gledali smo ruševine, pa zemlju, pa skroz nove kuće i ništa nam nije sjelo dok Mak nije preko agencije Alea nekrentine iz Labina pronašao ovu kuću na Skitači. Čim smo otišli na lokaciju zaljubili smo se u taj pogled na more, u kućicu na osami, u 1200 kvadrata zemlje ispred kuće i općenito u istočnu obalu Istre. Sam proces kupovine trajao je nešto duže jer su bivši vlasnici Talijani, ali na kraju smo se uspjeli dogovoriti. Oni su plakali jer su prodali svoj mali raj nakon 20 godina, a mi jer smo ga preplatili :).

Boba: Kuća je zamišljena kao investicija ili kao kuća za vaš obiteljski odmor?

Nevena: Iskreno, u mojoj glavi je to bila investicija, no ubrzo sam shvatila da to neće ići tako lako. Em je nekretnina bila skupa, odnosno nama je bila skupa, em je tražila preuređenje i još smo se mi toliko zaljubili u kuću i destinaciju da i mi želimo u njoj boraviti. Svakako su nekretnine uvijek investicija, ali ne računam na neki povrat financija, ako me to pitate.

Boba: Zašto Istra, zašto Labin?

Nevena: U Labin smo se zaljubili također prije četiri godine i od tad više puta godišnje odlazimo kako u Rabac tako u Labin. Labin je divan istarski gradić s bogatom poviješću ne toliko popularan kao na primjer Motovun ili Rovinj, a ima sve kao i spomenuti. Na istočnoj obali Istre su meni osobno najljepše plaže u Istri, a more je kristalno čisto. Cijeli taj dio Istre nije još toliko prenapučen i popularan kao središnja i zapadna Istra, a mi volimo underdogove :). Naša Skitača ima valjda sveukupno sedam stanovnika, što je u današnje doba ljetnih gužvi, poseban doživljaj.

Boba: S čim te je privukla kuća? Koje su bile njezine prednosti, a koje mane?

Nevena: Kuća nas je privukla upravo s tom izoliranošću od gužvi i pogledom od milijun dolara. Naime, s terase i iz svake sobe puca nevjerojatan pogled na Cres i Osor. Meni se posebno svidjela i vinova loza kao nadstrešnica jer me asocira na stare autentične istarske kuće. Kuća nije toliko bila stara kad smo ju kupili ali ipak je zahtjevala renovaciju koja nije bila jeftina. U planu je još izgraditi bazen, urediti okoliš, tako da ima tu još puno posla da bi sve bilo kako smo mi zamislili.

Boba: Što je sve trebalo obnoviti? Koliko je uopće velika kuća?

Nevena: Sama kuća ima 85 kvadrata, na dva kata, dolje je dnevni boravak, blagavaonica, kuhinja i kupaonica, a na katu su tri sobe. Ima terasu od 30-ak kvadrata koju smo mi dodatno obložili istarskim kamenom i 1200 kvadrata zemlje sa suhozidovima. Na svu sreću nismo morali obnavljati fasadu i krov, ali sve ostalo smo morali. Stolariju smo ostavili jer se radi o divnim prozorima i vratima u mint boji ali smo ju morali prefarbati. Čitav namještaj smo promijenili kao i napravili novu kuhinju i kupaonicu od mikrocementa.

Boba: Kako ste u sve to krenuli? Tko ti je sve pomagao na putu? Jesi li imala arhitekta? Nekog na terenu?

Nevena: Htjeli smo krenuti još u ožujku čim smo ju kupili ali trebalo je napraviti projekt za bazen, spremište i okoliš. Puno nam je pomogla arhitektica Nataša Jozipović koja nam je uređivala i zagrebački stan. No, od svega toga najteže je bilo naći izvođače. Na kraju smo po preporuci uspjeli naći u Istri izvođače, sve s njima dogovorili i kad su trebali početi raditi, nisu se pojavili. Od tad ni glasa od njih. Reklo bi se klasika i naivno od nas što smo mislili da će ići tako glatko, ali moram priznati da me takva neprofesionalnost stvarno naljutila. S obzirom da smo već tada bili u cajtnotu, naime dočekala nas je polovica svibnja, odustali smo od izgradnje bazena i uređenja okoliša, i odlučili “samo” renovirati kuću. Naručili smo namještaj u Triki, i tu nam je jako pomoglo njihovo iskustvo s uređenjem ovakvih kuća, angažirali stolara Maria Venettija i zajedno s njim osmislili kuhinju, kupaonicu u mikrocementu, sobe u dekorativnoj boji i ormare od dekorativnog zida. Keramičar nam je popločao terasu u kamen travertin. Zapravo kad smo dogovorili sve radove, sve je bilo gotovo u cca dva mjeseca.

Boba: Meni se to i dalje čini jako brzo…

Nevena: Najduže je trajao dogovor s izvođačima. To je najduže trajalo. Kada su krenuli radovi, to je bilo jako brzo. Mak je proveo s njima dosta vremena na terenu i sam je s prijateljem farbao kuću iznutra. Ja sam bila zadužena za izbor i raspored namještaja. Imali smo sreće da su podovi (istarski kamen kanfanarac), grede i krov bili u super stanju. Meni ne izgleda brzo iskreno jer imam osjećaj da smo stalno bili u utrci s vremenom hoće li biti spremna do sezone. Na kraju je kuća bila spremna 20. srpnja.

Boba: Koji su vaši savjeti za obnovu? Na što treba paziti? Što si sve naučila iz ove adaptacije?

Nevena: Nemam savjeta, jednostavno se radi o sreći, a kao što vidite i nas su uspjeli majstori zeznuti. Mislim da je više riječ o našim očekivanjima, kad se pomiriš da na to ne možeš previše utjecati onda se nekako stvari poslože. I još jedna stvar, oboružajte se strpljenjem i novcima. Mi smo premašili budžet za jedno 20% sigurno, a još nismo gotovi. Kuću već iznajmljujemo i bili smo puni cijeli kolovoz, što mi je izuzetno drago. Svi gosti koji su bili produžili su svoj boravak jer im se jako svidjelo.

Boba: Priča se o lošoj turističkoj sezoni… Što misliš što treba imati kuća za odmor kako bi privukla ljude i bila safe investicija?

Nevena: Što se tiče safe investicije, mislim da takva više ne postoji. Nekad je kuća za najam bila safe investicija, pa je ove godine nekoliko stotina kuća samo u Istri ostalo prazno. Što se tiče uređenja kuće, mislim da je lokacija još uvijek najvažnija stvar. I ako niste u blizini mora onda morate imati neke dodatne atrakcije poput bazena, ili kao mi biti na osami, imati savršen pogled i blizinu planinarskih i biciklističkih staza. Upravo ovo zadnje će nam, nadam se, produžiti sezonu.

 

     

  

I za kraj evo pogledajte kako je kuća izgledala 4. ožujka 2024. I dalje tvrdimo da su Nevena i Mak napravili čudo u nepuna 4 mjeseca od kupnje kuće.