79 posto djece noću dolazi roditeljima u krevet

IKEA Jugoistočna Europa provela je vrlo zanimljivo istraživanje o navikama spavanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Rumunjskoj. Čak 79 posto ispitanika reklo je da im djeca po noći dolaze u krevet, a 60 posto “uspavljuje” se skrolajući po mobitelu. Jeste li i vi u većini?

Najgori su mi bili dječji parkovi i mame koje se hvale kako njihova djeca mirno spavaju u svojim sobama, ne dolaze kod njih svaku noć u krevet… Realnost je potpuno drugačija. Naime, svi znamo da se djeca obožavaju zavući u roditeljski krevet (i to ne samo onda kada su bolesna i jako mala). Znamo i da ako mi ne pospremimo dječju sobu, da će ona mjesecima ostati nepospremljena. Svjesni smo da skrolamo po mobitelima, puno više nego što bi trebali te da je mobitel često prva i zadnja stvar koju pogledamo prije spavanja i nakon buđenja. Znalo nam se dogoditi da i zaspimo u odjeći i sa šminkom. Intimnost s partnerom omiljena nam je večernja aktivnost, no i tu su želje i realnost u disproporciji. Često radimo u spavaćoj sobi jer tu jedino imamo mira. A iako spavamo u krevetu s partnerom, radije bi spavali sami, nego slušali ga/ju kako hrče…

Bez uljepšavanja – to je često naša realnost, a upravo to potvrđuje i nedavno provedeno istraživanje Ikee. Naime, IKEA Jugoistočna Europa u cilju boljeg razumijevanja navika ljudi, nedavno je provela vrlo zanimljivo istraživanje o navikama spavanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Rumunjskoj.

IKEA

Upitani o navikama i ritualima prije odlaska na spavanje, stanovnici Hrvatske su kao najčešće rituale naveli gledanje televizije (69%), skrolanje po mobitelu (60%), tuširanje (52%), razgovor s ukućanima (30 posto), čitanje knjige (26%), sex (24%), molitvu ili meditaciju (22%), slušanje opuštajuće glazbe (14%), planiranje to-do liste za sutra (12%), čitanje priče djeci za laku noć (8%), opuštanje uz čašu vina (8%), vježbanje ili yogu (2%). Više od polovice ispitanika izjavilo je da im je intimnost s partnerom, s kojim ujedno i najviše vole dijeliti krevet, omiljen ritual prije spavanja, a da prije spavanja vole i pogledati televiziju. Postotak onih koji priznaju da vole spavati sami također je visok – njih 42%, bez obzira na obiteljski status. Kao prvu aktivnost nakon buđenja, od svih ispitanika u regiji stanovnici Hrvatske najčešće navode provjeru mobitela – čak 43% skrola po njemu, a 29% zaranja u poštu i poruke. Jedino je pijenje kave važnije od mobitela – to i danas kao prvu jutarnju aktivnost prakticira 59% stanovnika Hrvatske.

IKEA

Istraživanje pokazuje da ljudi u našoj regiji većinom spavaju nešto manje od 7 sati tijekom radnih dana i to nadoknađuju tijekom vikenda, kada spavaju oko jedan sat više – gotovo 8 sati noćnog sna. Većina stanovnika Jugoistočne Europe obično ide na spavanje između 22 sata i ponoći. Svaki deseti ide na spavanje prije 22 sata, dok četvrtina građana Jugoistočne Europe odlazi spavati nakon ponoći, ali uglavnom prije 2 sata ujutro.

Polovica građana JIE također koristi svoju spavaću sobu kao radno mjesto (npr. kućni ured, rad na računalu, učenje); jedna četvrtina građana JIE to radi redovito, jer je radni prostor dio spavaće sobe, dok druga četvrtina građana JIE povremeno radi u spavaćoj sobi, iako to nije njihov redoviti radni prostor.

IKEA

U velikoj većini domova u Jugoistočnoj Europi s djecom, dijete ima svoju zasebnu spavaću sobu, ali u svakom četvrtom domu dijete dijeli sobu s roditeljima – ili spava u zasebnom krevetu unutar sobe, ili dijeli krevet i s roditeljima. U velikoj većini domova u Jugoistočnoj Europi gdje djeca spavaju odvojeno od roditelja (u odvojenoj spavaćoj sobi ili krevetu), djeca ponekad uskaču u krevet roditelja (76%). To je uglavnom uzrokovano nekom specifičnom prigodom (npr. bolest/temperatura, gosti kod kuće), ali u svakom trećem domu to se događa često i bez posebnog razloga. U većini domova JIE gdje djeca spavaju u svojoj zasebnoj spavaćoj sobi, roditelj je zadužen za pospremanje dječje spavaće sobe (57%).

IKEA

Iako 84 % djece u Hrvatskoj uživa u prednostima vlastite spavaće sobe, kao što je pokazalo njih 79 % ponekad traži udobnost kreveta svojih roditelja tijekom noći. To bi moglo upućivati na njihovu potrebu za sigurnošću. Za djecu koja se noću mogu osjećati tjeskobno ili se boje mraka, plišane igračke i jastučići iz kolekcije pružaju osjećaj sigurnosti.

Btw IKEA je predstavila novu kolekciju SKOGSDUVA, osmišljenu da sobu pretvori u bajkovitu šumu i potakne bezbrižnu igru i miran san. Kolekcija, naime, prepoznaje važnu ulogu igre i spavanja, a sadrži više od 20 edukativnih, inspirativnih i praktičnih proizvoda izrađenih za poticanje kreativnosti, izražavanja i društvene interakcije.

Evo linka na kolekciju.