Boxspring, tapecirani ili klasičan krevet? Prednosti, mane…

Krevet nije nešto što kupujemo svaki dan i zato je važno izabrati ono što najbolje odgovara vašim kriterijima. Donosimo vam mali vodič o vrstama kreveta

Stručnjaci kažu da trećinu svog životnog vijeka provodimo u krevetu. Spavanje je jedan od ključnih faktora za naše zdravlje, raspoloženje i nivo energije. Zašto onda toliko malo vodimo računa o krevetu? Nije moguće da samo zbog toga što nam gosti ne vide krevet. Naime, i dalje često viđam da su spavaće sobe najslabija karika u uređenju većine domova.

Izuzetak su jedino luksuzni apartmani i kuće za odmor gdje se naglasak, kao i u hotelima, stavlja na udobnost, atraktivnost, luksuzni izgled spavaće sobe. Već nekoliko godina, boxspring i kreveti s tapeciranim uzglavljima must have su luksuznijih apartmana i kuća.

PEXELS

Zašto? U čemu je uopće razlika između boxspring kreveta i tapeciranog kreveta? Što to čini boxspring krevete luksuznijim i udobnijim od običnih? Je li to samo razlika u tapeciranju?

Ne. Razlika je u konstrukciji. Glavna karakteristika boxspring kreveta je to što ga kupujete po principu 3 u 1. Boxspring kreveti dolaze u tri sloja i sastoje se od: postolja s ugrađenim oprugama, madraca i nadmadraca. Slojevitost je to što pruža udobnost i dojam luksuza. Zahvaljujući oprugama u postolju (odnosno boxu) madrac dodatno apsorbira težinu, pružajući bolju potporu i udobnost. Ovo je osobito korisno za ljude koji imaju problema s bolovima u leđima.

PEXELS

Ovakvim krevetima ne treba podnica jer su napravljeni od drvenog tapeciranog sanduka s integriranom džepićastom jezgrom na koju naliježe madrac. Madraci su u pravilu nešto deblji nego kod klasičnih kreveta, obično od 27 do 33 centimetra, a imaju i nadmadrace, što ih čini još udobnijim, kompaktnijim, stabilnijim.

Dodatna prednost im je što često u području sanduka, odnosno boxa imaju dodatno spremište za stvari, što ih čini vrlo praktičnim za stanovanje, ali i apartmane jer se to spremište može iskoristiti za poplune i dodatnu čistu posteljinu.

Zbog te slojevitosti, boxspring kreveti su obično viši od standardnih kreveta, što olakšava ulazak i izlazak iz kreveta. To može biti prednost za starije osobe ili one s poteškoćama u kretanju.

Stručnjaci kažu i da boxspring kreveti omogućuju bolju cirkulaciju zraka zbog svoje slojevite strukture, što može produžiti vijek trajanja madraca.

No, znači li to da je boxspring krevet superioran pred drugim vrstama kreveta?

PEXELS

Ne nužno. Sve ima svoje prednosti i mane. Mnogima je mana boxspring kreveta što se boxspring kupuje kao nedvojiva cjelina te se samo kod skupljih modela može birati čvrstoća i tvrdoća. Također, zbog svoje složenije konstrukcije i većeg broja slojeva, teži su, pa ih je puno teže premještati i dopremati u dom. Transport boxspring kreveta u nekim situacijama može biti izazov, stoga prije naručivanja boxspring kreveta, svakako treba dobro premjerite otvore: širinu stubišta, ulaznih vrata, vrata od sobe.

Također, zbog svoje visine i debljine madraca, zauzimaju više prostora u sobi i mogu izgledati masivno u manjim prostorima. Stoga naša je preporuka da ako imate sobu manjih dimenzija, a želite luksuzan izgled sobe, pogledate ponudu tapeciranih kreveta s klasičnim podnicama i madracima.

PEXELS

Kod tapeciranih kreveta okvir i uzglavlje su presvučeni tkaninom ili kožom. Oni mogu biti različitih stilova i boja, što ih čini popularnim u modernim i tradicionalnim interijerima. Tapecirani kreveti dostupni su u širokom rasponu dizajna, materijala i boja, omogućujući lakše uklapanje u različite stilove interijera. Zbog meke presvlake, tapecirani kreveti pružaju dodatnu udobnost, osobito uzglavlja, što je idealno za one koji vole sjediti u krevetu i čitati ili gledati TV.

No, baš zbog toga tkanina na tapeciranim krevetima može s vremenom postati prljava,  izblijediti, ošteti se ili potrošiti. To je glavna mana tapeciranih kreveta jer zamjena tkanine je obično skupa i teška za promjenu.

PEXELS

Tapecirani kreveti idealni su za one koji žele dodati element luksuza, a imaju prostor manjih dimenzija. Niži madrac i krevet prostoru će dati moderniji mladenačkiji izgled, što može biti dodatni plus ili minus, ovisno o prostoru i namjeni kreveta.

No, koja je alternativa tapeciranim i boxspring krevetima? Klasika.

PEXELS

Metalni kreveti ili drveni kreveti napravljeni od masivnog drveta ili MDF-a (medijapana). Prednost im je obično niža cijena i jednostavno održavanje. Drveni kreveti se lako održavaju – potrebno ih je samo povremeno prebrisati i polirati kako bi zadržali svoj sjaj.

Mana im je što drveni i metalni kreveti rijetko ostavljaju luksuzan i udoban dojam kao boxsping ili tapecirani kreveti. No, ima i iznimaka, važan je prostor i kontekst kojem je krevet namijenjen.

PEXELS

Što odabrati? Evo naših prijedloga iz Lesnine. Btw cijene, sastav, gustoću pjene i ostale parametre i specifikacije možete saznati klikom na link ispod svake fotografije.

Naš savjet je da sve proučite detaljno i u miru. Kao što smo na početku rekli, krevet ne kupujemo svaki dan.

BOX KREVET HELENA, LESNINA (LINK)
BOXSPRING KREVET IDAHO, LESNINA (LINK)
BOXSPRING KREVET DETROID, LESNINA (LINK)
BOXSPRING KREVET PLURA PLUS, LESNINA (LINK)
BOX KREVET ILDA, LESNINA (LINK)
BOX KREVET KRK, LESNINA (LINK)
BOXSPRING KREVET ADORA, LESNINA (LINK)
BOX KREVET PRAG, LESNINA (LINK)
BOXSPRING KREVET MIA, LESNINA (LINK)
BOXSPRING KREVET MARACANA 6, LESNINA (LINK)
BOX KREVET CANNES, LESNINA (LINK)
BOX KREVET MIMI, LESNINA (LINK)
BOX KREVET BOND, LESNINA (LINK)

TAPECIRANI KREVET LIVORNO, LESNINA (LINK)
TAPECIRANI KREVET PADUA, LESNINA (LINK)
TAPECIRANI KREVET DERBY, LESNINA (LINK)

KREVET VINTAGE, LESNINA (LINK)
KREVET ROMANTIK, LESNINA (LINK)
KREVET ADITIO, LESNINA (LINK)
SET KREVETA I NOĆNIH ORMARIĆA AMATO, LESNINA (LINK)
SET KREVETA I NOĆNIH ORMARIĆA MILON, LESNINA (LINK)
SET KREVETA I NOĆNIH ORMARIĆA MONZA, LESNINA (LINK)