Ovaj stan može nas učiti o stilu i eleganciji

Vodimo vas u jedan divan stan u Stockholmu koji je zadržao tradicionalni tlocrt građanskog stana s početka 20. stoljeća, ali ga reinterpretirao na sasvim nov suvremen način

Ljubav na prvi pogled. I drugi. I treći. Naime, čim sam ugledala prvu sliku ovog divnog stana u četvrti Östermalm u Stockholmu, zaljubila sam se na prvi pogled. Stari građanski stan u potpunosti je reprezentativno uređen. Postojeće štukature su obnovljene, vrata su zadržala svoju stoljetnu ljepotu, prostori su uređeni elegantno, s dozom luksuza, ali i s mjerom. Klasično, ali u skladu s trendovima. Bezvremensko, ali ipak s karakterom.

Moram priznati da me uistinu oduševio ovaj stan, posebice kada sam vidjela koliko ima divnih promišljenih te estetski usklađenih rješenja za police, stvari, knjige…

Naime, zaljubljena sam u knjige, ploče, vaze, skulpture… i divno mi je kada se stan projektira tako da postane dom umjetnosti. I mogu neke police slobodno biti prazne… to nas i potiče da više konzumiramo umjetnost, da kupimo zanimljivu knjigu, biografiju, monografiju… knjigu na putovanju.

No, ovaj stan pokazuje nam i kako vratiti sjaj povijesnoj zgradi. Naime, riječ je o potpuno renoviranom stanu s prijelaza stoljeća koji je obnovljen originalnim detaljima poput stropnih rozeta, štukatura i kasetiranim vratima koje daju vizualni pečat stanu.

Ono što mi se svidjelo u ovom stanu je što ga se nije “sililo” da bude ono što on nije. Naime, često viđamo donjogradske stanove kojima su u potpunosti promijenjeni tlocrti. Od velikih stanova, napravljeno je nekoliko manjih stanova za najam. Zidovi između prostorija su porušeni kako bi odgovarali novim potrebama vlasnika, kuhinje i djevojačke sobe pretvarane su u dnevne boravke, a nekadašnji dnevni boravci u dvije, pa i tri spavaće sobe… Svega ima. I dobrih i loših obnova. Onih koje su vodile računa o statici, a i onih koji nažalost nisu.

No, da se vratimo ovom stanu. Vrlo zanimljivo mi je što se ovaj stan nije trudio biti ono što nije i vlasnici nisu inzistirali na osuvremenjavanju tlocrta, nego je on i dalje zapravo tipičan stan s originalnim tlocrtom s početka stoljeća.

S velikim dnevnim boravkom s jedne stane, a s kuhinjom i malom djevojačkom sobom s druge strane stana.

Ta nesvakidašnjost najbolje je vidljiva u kuhinji. Naime, iako je raspored kuhinje pomalo  neobičan (dislociranost kuhinje, zakošeni zidovi i elemenati, stol usred prostora) – kuhinja je zapravo divna. Svijetla, atraktivna, s karakterom, šarmantna…

Mramor je glavna zvijezda kuhinje, kao i dnevnog boravka.

Između prozora stoji novi mramorni kamin koji djeluje kao središnja točka prostora. Originalni elementi upareni su s novim dodacima, poput parketa slaganog kao riblja kost,  mramornog kamina, ugrađenih polica za knjige u gotovo svakoj sobi te radijatora s posebno dizajniranim maskama.

Neću puno više govoriti, nego vas pozivam da uživate u detaljima. Stan se inače trenutno prodaje preko ugledne švedske agencije Wrede. Detalje i tlocrt možete proučiti na njihovoj stranici na ovom linku.