Počinje Zagreb Design Week. Evo highlightsa s pet dana dizajna

Nagrade, predavanja, izložbe, party… evo detaljnog programa 9. Zagreb Design Weeka koji se održava u prostorima Jadran filma u zagrebačkoj Dubravi

Od srijede 25.9. do nedjelje 29.9. prostori zagrebačkog Jadran filma dobijaju novu kulisu – Zagreb Design Week. Ondje će nas, kao i uvijek, dočekati mnoštvo izložbi, novih brendova i kolekcija namještaja, radionice, predavanja…

Najinteresantnije će, vjerujemo, biti u studiju Orson Welles gdje će se održati Furniture Show i gdje će svoje novitete i radove predstaviti neki od uglednih, ali i posve novih imena na dizajnerskoj sceni.

Uz Artisan, Nunc i Tvin, brendove poznate po vrhunskoj obradi drva, predstavit će se nekoliko do sada manje poznatih imena koje do sada nismo imali prilike vidjeti u Zagrebu. Pažnju će zasigurno plijeniti slovenski proizvođači rasvjetnih tijela Vertigo Bird i Tokio, zatim vrlo interesantan Conture namještaj za eksterijer, umjetnički obrt Majan&Majcan i Selectedd koji će predstaviti danski brend Louise Roe.

No, što nas još očekuje?

Evo što kažu u Zagreb design Weeku:

– U srijedu u 18 h započinjemo sa svečanim otvorenjem i dodjelom nagrada ZGDW AWARD u 18.30 h. Nakon dodjele nagrada moći ćete pogledati izložbu od 170 projekata, a izložbe i market ostaju otvoreni do 21 h. Dan završavaju IDEM koncertom i DJ Stefanic. Program traje do 2 sata ujutro. U četvrtak otvaramo vrata u 14 h. Francuski dizajner namještaja Samuel Accoceberry drži predavanje od 17.30 h. Fokus dana je na modi — pogledajte dokumentarac o Vivienne Westwood u 18 h ili poslušajte predavanje Katalonke Gemme Estebal Alert o održivoj modi i izložbi Moda za raznolika tijela. Finale dana je ZGDW modna revija u 20 h na kojoj predstavljamo SSYYNN, VLAAZ, Vicka Racetina, Saliculu i Virago. Dan završava koncertom Ki Klopa  u 21 h i DJ-om Dante Sentimento (Vitamin Disco). Petak je ispunjen radionicama i predavanjima od 14 h — Tijuana Design Week predstavlja Transborder Typeface u 17 h. HURA organizira panel Eksploatacija ideja u 18 h na kojem sudjeluju Dunja Ivana Ballon, Ivana Delalić, Nikola Žinić, Anselmo Tumpić i Marko Perožić. Joaquín Béjares H. nam dolazi iz Čilea predstaviti izložbu Nadolazeći jug. Dan zaključuju koncert Pocket palme i Sicko Disko. Subota je Dan talijanskog dizajna, organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Italije. Otvaramo izložbe i market u 11 h, da bi u 14.30 h prikazali dokumentarac o dizajnerskom / bračnom paru Vignelli. U 16 h predstavlja se Fabio Novembre, slijede predavanja Chiare di Pinto (Studiopepe) i Elene Salmistraro. Talijanski blok završava panel koji vodi Zoran Jedrejčić. I glazbeni program posvećen je Italiji, nastupaju Disco Aperitivo — DJ Pasta & Foresta, te DJ Mirzaisfab kao lokalna podrška. Posljednji dan posvećen je hrvatskom dizajnu — od radionice izrade hrvatskih drvenih igračaka, preko predavanja Koraljke Vlajo MUO i Maše Poljanac (Oaza) do Marka Goluba (HDD). Dan završava projekcijom filma Design for All – najavljuju u Zagreb Design Weeku.

Ulaz na ZGDW je slobodan. Više informacija na stranici: www.zagrebdesignweek.com