Save the date – uskoro će početi Zagreb Design week

U filmskim studijima i parku Jadran filma u Dubravi od 25. do 29. rujna održat će se Zagreb Design Week s glavnom temom promicanja žena i raznih manjina u dizajnu te zagovaranja jednakosti, kreativnosti i suradnje u dizajnu

Arhitektura, dizajn, znanost, tehnologija, medicina, politika… slobodno nastavite niz. Užasno su (bili) nepravedni prema ženama. Kroz povijest uvijek je postojala barem jedna žena koja je radila na projektu, izumu, otkriću… ali se ona nije spominjala, za razliku od muških kolega. Tek 20. stoljeće počelo je spominjati te žene, barem u timovima, a ponekad bi nekoj dalo i priznanje te poneku nagradu. Je li napokon 21. stoljeće uistinu spremno za ravnopravnost? Jesmo li zaista uspjeli “razbiti stakleni strop”? Tema je ovogodišnjeg Zagreb Design weeka koji će se održati od 25. do 29. rujna 2024. u filmskim studijima i parku Jadran filma.

Naime, stakleni strop sintagma je koju je 1978. godine prvi put upotrijebila spisateljica Marilyn Loden kako bi opisala nevidljivu prepreku koja ženama onemogućava napredovanje u poslu, a 1991. kongres SAD-a donio je Glass Ceiling Act kako bi se zaštitilo ne samo žene, već i rasne manjine. Na tom tragu je i cilj najvećeg regionalnog festivala dizajna — promicanje različitosti i zagovaranje jednakosti, kreativnosti i suradnje u dizajnu.

Anna Castelli Ferrieri, Cini Boeri, Gae Aulenti, Nanda Vigo samo su neke od žena koje su imale ključne uloge u talijanskom dizajnu, no njihova imena nisu toliko poznata kao od njihovih muških kolega, često muževa, partnera i braće s kojima su radile u arhitektonsko-dizajnerskim uredima.

Osim njihovih radova kao i pedagoško-didaktičkih pomagala Marie Montessori, u Talijanskom paviljonu imat ćemo priliku vidjeti i radove trenutno najutjecajnijih talijanskih dizajnerica poput Paole Navone, Marie Grazie Rosin, Arianne Lelli Mami i Chiare Di Pinto iz Studiopepe, Simonette Ferrante, Alice Rosignoli, Annalise Cocco i brojnih drugih dizajnerica čije proizvode i te kako volimo i koristimo u svakodnevici.

Izložba talijanskih dizajnerica predstavlja povijesni pregled uloge žena u talijanskom dizajnu. Proboj žena u dizajn trajao je desetljećima, put je bio polagan i mukotrpan.

Neizbježno je ne povući paralelu s hrvatskom dizajnersko-arhitektonskom scenom i prisjetiti se svega par ženskih imena značajnije istaknutih u 20. stoljeću. Vrlo poseban, ženski, umjetnički, kolektiv, Oaza, izložbom plakata i predavanjem predstavit će rad hrvatskih dizajnerica i projekt internet arhiva „dizajnerice.com“. Muzej za umjetnost i obrt izložit će predmete koje su dizajnirale hrvatske dizajnerice, o čijem radu će predavanje održati Koraljka Vlajo, kustosica izložbe.

Osim izložbi, na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku moći ćete čuti i mnoštvo zanimljivih predavanja i filmova, a kompletan program možete pronaći na ovom linku.

FOTOGRAFIJE: PR ARHIVA ZAGREB DESIGN WEEK