Dobrim projektiranjem možete imati funkcionalnu kuhinju u 6 kvadrata, a lošim upropastiti prostor od 15 m2, kaže Ivana Niskota, voditeljica nedavno održane radionice o projektiranju kuhinja
Ako ste ikada bili u procesu stvaranja svoje nove kuhinje ili ste je pak preuređivali, onda vjerujemo da znate i o kakvom je izazovu riječ, posebice ako ste se u to odlučili upustiti sami. No, arhitektica Ivana Niskota iz studija Dekorum doskočila je tom problemu i osmislila korisnu radionicu upravo na tu temu – Radionicu projektiranja kuhinje i blagovaonice uz njezino stručno vodstvo. Radionica je bila namijenjena svim entuzijastima i ljubiteljima uređenja interijera te svima onima koji bi htjeli steći znanje iz tog područja.
Na pitanje kako je radionica izgledala, Ivana kaže kako joj je svaka radionica na neki način mali izlazak iz zone komfora.
– Za radionice se temeljito pripremam i trudim se polaznike upoznati, brifirati i kontaktirati prije samog početka kako bih dobila njihovo povjerenje i kako bi se oni osjećali ugodno u mom društvu, a onda i u društvu ostalih sudionika. Bitno mi je da atmosfera bude opuštena, da se polaznici otvore i osjećaju sigurno pitati sve što ih zanima. Atmosfera s ove radionice bila je sjajna, svi smo kliknuli i dobro se zabavljali projektirajući. Četvero ljudi za stolom i četiri različitih projekta bili su odlični za razmjenu informacija. Svašta se nauči u tom postavu i kroz tuđe projekte jer svaki tlocrt ima drugačiji koncept, a svaki polaznik ima drugačije navike u upotrebi kuhinje i blagovaone – poručila je Ivana koja dodaje i kako su neke polaznice došle s predznanjem o interijerima te da je zadovoljna rezultatom koji su postigli u gotovo tri sata projektiranja.
Na pitanje kako je radionica zapravo zamišljena, Ivana govori da su joj sve polaznice prije početka radionice poslale izmjere kuhinje i blagovaonice na kojoj žele raditi kako bi se upoznala s konkretnim primjerima na kojima će zajednički raditi. Kod ove radionice glavni alati su olovka, škare i ljepilo, a polaznice su se sprijateljile i s izrazima mjerilo, kote, koncept i mood mapa.
Nakon što su izradile koncepta kuhinje, odnosno donijele odluke o tome kako žele da njihova kuhinja i blagovaonica izgledaju na temelju stila, estetike, ali i načina na koji se kuhinja koristi, uslijedilo je projektiranje kroz tlocrt i poglede putem izrezivanja simbola te iscrtavanje pogleda.
Ovo je dio u kojem su polaznice doznale sva pravila za projektiranje funkcionalne kuhinje i organizacije prostora. Nakon praktičnog dijela s arhitekticom polaznice su potom odšetale do Iverpanovog showrooma Izlog ideja na adresi Draškovićeva 54 u neposrednoj blizini, ujedno partnera radionice.
S obzirom na to da je Izlog ideja generalno zamišljen kao mjesto okupljanja ljudi iz struke, ali i svih onih zaljubljenika u taj segment, ovo je bio vrlo prikladan drugi dio radionice. Polaznice su se ondje imale prilike dodatno savjetovati sa stručnjakom iz Iverpana koji im je predstavio i demistificirao pojedine materijale za kuhinju i blagovaonicu koji su ih interesirali, odnosno fronte i radne ploče koje bi se uklopile u njihovu ideju. Isto tako, na licu mjesta riješile su mnoge dileme oko odabira materijala na temelju njihovih karakteristika, prednosti, ali i estetike. Nakon razgledavanja showrooma postale su sigurnije u svoje odluke jer su imale mogućnost opipati i na pravi način doživjeti željene materijale.
Osim materijala, u Izlogu ideja doznale su i za inovativne mehanizme koje mogu uklopiti u svoje kuhinje iz snova, kao što su elektronski podizači fronti gornjih elemenata, vrste integrirane rasvjete u elementima, ali i testirati porculansku radnu ploče s integriranom „nevidljivom“ indukcijom koja ih je oduševila.
– Kod Iverpana me osvojila njihova ponuda i zaokret u modernom pristupu arhitektima i klijentima te dostupnim showroomom u centru grada. Stilski i načinom rada su mi bili najbliži od svih proizvođača na tržištu. Izrazito sam sretna što smo ostvarili ovu suradnju, a to mogu potvrditi i moje polaznice – osvrnula se Ivana te dodala kako su polaznice i ona svoj put nastavile prema showroomu Trika na adresi Ul. kneza Borne 24 – 1 gdje su imale prilike zajedno birati i namještaj kao što su blagovaonski stolovi, stolice i ostali komadi koje priželjkuju u svojoj blagovaonici.
Po završetku radionice, zanimalo nas je i kakvi su dojmovi sudionica. Kažu da ih se dojmio individualni pristup te grupno projektiranje jer su imale prilike čuti različita promišljanja na drugim projektima.
– Dobila sam puno informacija, i zanimljivo je da su sve četiri kuhinje bile drugačije. Osobno sam došla s nekom idejom oko kuhinje, ali sam imala i dileme u smislu gdje bih postavila neke elemente. No, do kraja radionice razriješili smo ih i definirali sve što mi je bilo potrebno – objasnila je Kristina.
– Imati stručno vodstvo u projektiranju kuhinje je nevjerojatna prednost koja između ostalog i štedi novac. To je bio jedan od glavnih koncepta ove radionice, učiniti klijentima projektiranje financijski dostupnije i u konačnici praktično. Isto tako, treba imati na umu da s dobrim projektiranjem možete imati funkcionalnu kuhinju u šest četvornih metara, a lošim upropastiti prostor od 15. Šećer na kraju naravno je ono što se najviše vidi i što je ljudima jako bitno, a to je izgled same kuhinje. Od pravilnog odabira materijala do slaganja različitih dekora zajedno – poručuje Ivana.
Polaznici su kod oba brenda partnera radionice mogli ostvariti 10 posto popusta na opremu i namještaj koji su odabrali.