Najbolje stvari događaju se slučajno. Idemo u mali dućančić Jedem doma u blizini Britanca kojega je uredio studio Arhitektri
Za Željku znam dugo. Prije pet godina započela je sa servisom Jedem doma koji je mnogim obiteljima bio spas. Poput maminog ili svekrvinog ručka koji nas čeka spreman kada dođemo s posla, samo na službenijoj, profesionalnijoj razini.
Naime, Željkin tim kuharica išao bi na plac po nabavku namirnica i kuhao u kuhinjama svojih klijenata i to uvažavajući njihove želje, ukuse, navike u prehrani… Danas sjedimo u njezinom malom slatkom dućanu Jedem doma u blizini Britanca kojega je Željka ovih dana otvorila… Evo kako ide priča, od početka. Od trenutka kada je kuhanje bio samo hobi, a posao nešto posve drugo.
– Moja priča je zapravo puna slučajnosti. Počela sam raditi s 19 godina i to kao novinarka magazina Teen. Obožavala sam taj posao, ubrzo postala i urednica, a zatim i glavna urednica magazina Elite. Kada se Elite ugasio, mislila sam da se svijet srušio. Onda sam upisala studij menadžmenta i PR-a i počela raditi za jednu uglednu korporaciju… Svo to vrijeme hranila sam se zdravo, išla na plac, u svoji mali notes pisala jelovnik za svaki tjedan i po njemu planirala nabavku namirnica kako si se sve iskoristilo i pojelo.
S druge strane, shvatila sam da sam u manjini. Ni jedna moja prijateljica nije stizala kuhati svaki dan, a shvatila sam i da jako malo ljudi planski pristupa jelu. Većina jede ono što stigne, često hraneći se nezdravo i nekvalitetno, gaseći glad s nečim brzim iz dostave ili pekare. Još gore je kada ljudi dobiju djecu, onda tek dan traje prekratko… Ljudi bi rado jeli kuhano, svježe i zdravo, ali jednostavno ne stignu.
I onda sam shvatila da postoji prostor za nečim takvim i odlučila spojiti dvije svoje ljubavi kuhanje i planiranje. Tako je započeo servis Jedem doma, uistinu u domovima obitelji koje su nas angažirale. Ponudili smo klijentima da umjesto njih nabavljamo namirnice na placu i kuhamo u njihovim kuhinjama, na njihovom posuđu. I to ono što oni žele. Većinom su to bila klasična jela koja se dulje kuhaju poput sarmi, punjenih paprika, pašticada… a jako im je zgodno bilo kada bi im usput skuhali još jedno jelo za sutra koje su trebali samo podgrijati i, primjerice, skuhati tjesteninu…
Posao je išao sjajno, imali smo puno zadovoljnih obitelji kojima smo dolazili 2 do 3 puta tjedno, ali svejedno trošili smo jako puno vremena i resursa pa je trebalo to optimizirati.
Puno sam čitala i obrazovala se o kuhanju te sam željela ponuditi nešto što će biti i dalje jednako zdravo, domaće, kvalitetno, a opet da imamo više klijenata. I tu se upalila lampica – naši klijenti vole kada im pripremimo hranu za sutra i kada ju oni samo podgriju i završe. Skuhati tjesteninu s gotovim umakom nije problem, zar ne? I tako se rodila ideja da krenu s gotovim domaćim jelima za dan, dva, tri…
Kada si puno s ljudima i slušaš ih, tada ti na pamet padaju svakakve ideje – tako je Željka ponudila novu vrstu hrane koja je mnogima jako zanimljiva.
– Primijetili smo da se naši klijenti vole hraniti zdravo i da su mnogi na raznim režimima prehrane. Keto dijeta, alkalna, vegeterijanska ili veganska prehrana… Kada pogledate što je svima zajedničko to je da ne konzumiraju bijeli šećer i bijelo brašno te da vole tradicionalnu hranu, ali napravljenu na zdraviji način. I upravo takva je naša hrana – tradicionalna, ali zdravija i prilagođenija suvremenijim trendovima u prehrani – kaže Željka Maras.
Dakle, gluten free, bez zaprške, bez suncokretovog ulja, bez konzervansa, bez nezdravih šećera…
– Da, koristimo samo zdrava visokokvalitetna ulja i samo zdravije varijante zaslađivača. Taj koncept pokazao se izvrstan i na naš webshop počele su pristizati narudžbe iz cijele Hrvatske – kaže mi Željka dodajući kako su tada unajmili pravu profesionalnu kuhinju i krenuli s jelima koje se samo dovršavaju kod kuće.
– Princip je isti kao kada su mame slale hranu autobusom. Domaća hrana koju moraš prokuhati i eventualno spremiti prilog. A jedeš zdravo, raznovrsno, kvalitetno – priča mi Željka, pasionirana ljubiteljica hrane.
– Nekada sam zbog dobrog restora putovala u druge gradove, a sada sam ipak malo sklonija domaćoj hrani. Valjda to ide s godinama – smijemo se…
I kako je krenula ideja s dućanom?
– Opet slučajno. Prolazila sam omiljenom rutom do doma i vidjela da se iznajmljuje fotokopiraonica. Prostor je bio jako mali 7-8 kvadrata, ali lokacija mi je bila izvrsna Ilica – između Medulićeve i Britanca. Tada sam nazvala svoju prijateljicu Rujanu Bergam Marković iz arhitektonskog studija Arhitektri i pitala ju da dođe vidjeti da li se nešto da napraviti od tog minijaturnog prostora – prisjeća se Željka.
– Rujana je došla i rekla “ma od svakog prostora se nešto da napraviti” i odmah shvatila da se prostor može povećati micanjem lamperije i knaufa. Odjednom smo umjesto 7 kvadrata imali 20-ak, a to nam je u ovom trenutku dovoljno za frižidere u kojima stoji hrana i pult – objasnila je Željka, dodajući kako u planu imaju još puno stvari, pa zato imaju i puno polica koje će s vremenom nadopunjavati s novim proizvodima.
– Slušamo svoje kupce i sve što nam se čini zanimljivo, mi to i napravimo. Primjerice, za Božić radimo punjene purice koje samo trebate staviti u pećnicu i to točno slijedeći naša uputstva o pečenju. Radimo domaći bakalar, a i puno kolača i raznih drugih blagdanskih delecija koje naše kupce mogu rasteretiti silnog nakuhavanja i stresa oko blagdana – kaže Željka.
Zapravo, vi zamijenjujete joker zovi mamu?
Pa tako nekako. Smijemo se…
Na ovom linku možete istražiti ponudu, a moji favorit su panirane filetirane srdele, brudet, žgvacet, palačinke od pirovog brašna…