Tea je završila književnost, a Karlo ekonomiju. Nitko od njih nikada nije bio ugostitelj, ali baš zato želimo im puno sreće. Idemo u novi kafić u Splitu u kojem se može popiti odličan gin i specialty coffee
Nikada nisam bila u kafiću u Splitu koji se zove Na kantunu. Ali vjerujem da je to još jedno od onih lokalnih mjesta koje su zapeli u nekim davnim vremenima i memoriji svojih građana koji uz njega vežu puno priča. To je ono mjesto gdje su se njih dvoje upoznali i zaljubili, gdje je onaj par godinama sjedio i šutio za istim stolom, gdje je onaj lik uvijek čitao novine, gdje su studenti znali zalomiti do kasno…
Svatko u svom gradu ima neki svoj Na kantunu. I zato me jako razveselila ova vijest – da se splitski kafić Na kantunu ponovno otvorio i to uz naziv KaKantun. Analogija naziva je jasna, a koja priča stoji iza tog novog mjesta? Evo objašnjenja:
KaKantun je specialty coffee i gin bar u centru Splita, u getu. Iza ovog koncepta stoje Tea i Karlo, par koji je zaljubljen u kavu, putovanja i knjige. Tea je završila književnost, a Karlo ekonomiju te nisu imali nikakvog iskustva u ovom poslu, ali su oduvijek htjeli otvoriti nešto svoje, gdje će ljudi osim u proizvodima uživati i u atmosferi.
Prošle godine su bili na putovanju u Kolumbiji gdje su obilazili male dizajnirane lokale i htjeli su nešto takvo otvoriti u Splitu.
Ono što ih najviše razlikuje od ostalih je mali, dizajniran prostor, koji će se bazirati isključivo na kvaliteti i koji će domaćim ljudima nuditi dobar proizvod. U ovom valu turizma lokalni ljudi su izgubili naviku dolaska u stari grad, a Tea i Karlo to žele promijeniti, jer gdje dolaze lokalni ljudi, tu je i strancima atraktivnije da osjete pravi splitski štih.
Ponuda je bazirana na gin i specialty kavi. Specialty kava se počela sve više konzumirati u Hrvatskoj. Riječ je o kavi najbolje kvalitete, koja se proizvodi u posebnim uvjetima, gdje se pazi na svako zrno, u što su se i sami uvjerili na farmama kave u Kolumbiji. Ta kava ima i svoj certifikat. Jako je popularna u Europi i jednom kad se naviknete na specialty kavu više nema povratka na staro.
Osim toga nude i specijaliziranu ponudu ginova, među njima i onih hrvatskih, te šest potpisanih koktela s ginom, koje je barmen Marino Karinja (firma B.A.R. Solutions) izradio samo za njih. Tih šest koktela dolaze svaki sa svojim ginom i pokriveni su svi okusi. Osim toga nude i njihove prirodne limunade, te craft hrvatska piva. Naglasak je na domaćim proizvodima, kava se prži u Hrvatskoj, a prži je D16 tim.
Ime KaKantun je nastalo rekonstrukcijom starog kultnog kafića koji se nalazio na tom mjestu, a zvao se Na kantunu. Budući da su lokalni ljudi bili emotivno vezani za taj lokal htjeli su napraviti potpunu rekonstrukciju prostora, ali su zadržali tradicionalne elemente. I zbog toga je ovo „ka“ prije imena. Interijer je spoj tradicionalnog i modernog.
Nalaze se u staroj jezgri grada pa su izvukli kamen koji su obradili, a ostatak interijera je razigran. Od pastelnih nijansi do karakterne ilustracije koju je na zidu nacrtala ilustratorica Tea Jurišić i koja se naziva „splitska fjaka“.
Željeli su zadržati tradiciju, ali i ukomponirati boje koje vole, po uzoru na njihovog omiljenog redatelja Wesa Andersona, a u tome su im pomogli prijatelji, arhitekti Studio tekstura, koji su njihove ideje ukomponirali u interijer. Vizualni identitet potpisuje također njihova prijateljica, Noemi Bažon.
U ovaj bar je uloženo puno ljubavi i strasti. Otvorili su ga jer im je to bio životni san, no mišljenja su da gradu Splitu nedostaju lokali koji nisu isključivo komercijalni, nego gdje će se ljudima pružiti određeno iskustvo. Od starog kamena, do moderne ilustracije s elementima splitskog mentaliteta možete uz kavu ili gin promatrati promjene koje su se dogodile u gradu Splitu. Od Dioklecijana pa do danas.
Uživajte u fotografijama Ane Bodrožić.