Panika je gadna stvar. Postoje i ekološke i posve sigurne metode čišćenja i dezinfekcije površina. Evo efikasnih i lako dostupnih receptura za dezinfekciju voća i povrća, ruku i doma
Stojim u ljekarni i slušam kako svatko tko je ispred mene traži neko sredstvo za dezinfekciju. Kiruških maski, čujem, nema već mjesecima, nema ni jednog antibakerijskog sapuna ili gela, ponestaje i sprejeva za dezinfekciju… Vidim paniku u očima kod mnogih.
No, možemo li dezinficirati ruke i površine na prirodan način?
Na stranicama Biobio.hr pronašla sam recepturu za antivirusni sprej koji mi se čini super dgreen rješenje kao zamjena za razna antibakterijska sredstva i kemikalije.
Kažu da je sredstvo učinkovito za dezinficiranje ruku i raznih površina koje diramo. Odmah mi na pamet padaju kvake na vratima i liftu, ručke u javnom prijevozu, kolica u supermarketima, stolice…
Evo recepture za taj antivirusni sprej kojega je osmislila ugledna njemačka aromaterapeutkinja Eliane Zimmermann na čijoj stranici ima puno zgodnih receptura za dezinfekciju.
- 50 ml medicinskog alkohola
- 5-10 kapi eteričnog ulja Ravintsara – snažno antivirusno djelovanje i dobro podnošljivo za kožu
- 5 kapi eteričnog ulja Limuna – umjereno antivirusno djelovanje i osvježavajuća aroma
- 2 kapi eteričnog ulja Eukaliptus citriodora – snažno antivirusno djelovanje, ulje ne smije biti starije od 6-9 mj (otvoreno)
- 1 kap eteričnog ulja Cimet kore – antivirusno djelovanje i snažnog mirisa
- 1 kap eteričnog ulja Cedra ili Manuka ulja – za stabiliziranje mješavine
Dobro pomiješajte sastojke u bočici sa sprejem. Prije svake uporabe dobro protresite i posprejajte ga po rukama. Mješavinu također možete koristiti i za inhaliranje.
Vrijeme potrebno za izradu? Par minuta, a negativnost je što morate kupiti cijela pakiranja kapi, iako vam za sprej treba vrlo mala količina. S obzirom da kod kuće nisam imala alkohol, niti ta eterična ulja sve sastojke platila sam oko 250 kuna, no naravno pakiranja su vrlo izdašna, pa sam odmah napravila puno bočica i podijelila…
A kako dezinficirati voće i povrće?
Po mnogima najučinkovitija metoda je da se voće i povrće potopi u vodi u koju ste dodali žlicu sode bikarbone, i to na dvadeset minuta do pola sata. Nakon potapanja voće i povrće dobro operite.
Ova metoda efikasna je za pranje voća i povrća od pesticida, a ako nemate sodu bikarbonu, mješavinu možete napraviti od 0,5 dl octa i žlice kuhinjske soli. Ostavite povrće da odstoji 20 minuta do pola sata i nakon toga ga dobro operite.
Za brze situacije napravite si sprej za dezinfekciju voća i povrća koji se sastoji od žlice octa i soka jednog limuna.
Otopinu uspite u prskalicu, promućkajte i njome naprskajte povrće. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim povrće operite pod jakim mlazom vode.
Jednako tako i sve površine u domu možemo čistiti na eko način, a ne uz gomilu kemikalija i štetnih spojeva.
Moja omiljena mješavina za čišćenje je: ocat i voda s par kapi raznih eteričnih ulja poput lavande, čajevca, kadulje, klinčića.
Sva navedena eterična ulja odlična su za dezinfekciju površina, a ja toj univerzalnoj mješavini obično dodam i malo deterdženta za pranje suđa kako bi se sredstvo zapjenilo.
Recepture za ostale površine u domu pronađite na ovom linku.