Dnevnik kućanice – hladno prešani sokovi vs sokovnici na centrifugu. Prednosti, mane, recepti… Priča iz pozicije mame, kućanice, kuharice, čistačice
Bit ću posve iskrena. Najdraže bezalkoholno piće mi je voda. Znam da mnogi to ne mogu shvatiti, moj muž, djeca pogotovo. Sok od jabuke, naranče, multi, sok od bazge, koprive… samo se izmjenjuju na stolu.
A ja koja volim gledati u ambalaže i čitati sitno pisana slova, u šoku sam od dodanih šećera i minijaturnog postotka voća. Znam, nisam otkrila nikakvu novost, ali sebi jesam, jer stvarno godinama nisam pila nikakve sokove…
I onda sam odlučila nabaviti sokovnik. Dosta mi je tih kupovnih šećernih derivata, a i djeca mi premalo jedu voće i nažalost stalno su boležljivi…
Možda će pojesti ciklu ovako smiksanu, mrkvu, a posebice jabuku, naranču, grejp, kiwi, marelice, breskve… kad već toliko vodimo bitke oko voća.
Kako kupiti sokovnik? Cijena, brend? Ne! Važna je tehnologija tješnjenja, odnosno prešanja voća.
Naime, postoje brzi sokovnici s jako puno okretaja u minuti i oni spori, s 200, 100, pa čak i 80 okretaja.
Rekao bi čovjek, pa sigurno je bolji brži. No, nije. Bolji je onaj koji radi ukusniji i zdraviji sok, zadržavajući sve termolabilne vitamine. Dakle, onaj koji sporije preša voće, zadržava vlakna, minerale i vitamine te ne zagrijava voće svojom brzinom.
No, zašto su popularniji i rasprostranjeniji sokovi na centrifugu, od onih na hladno prešanje? Zato što su praktičniji. U brzim sokovnicima možete ocijediti veće komade voća i brže ćete biti gotovi. Kod hladnog prešanja proces izrade soka traje puno sporije, tiše. Razlika je i što se sokovi napravljeni u ‘sporom’ sokovniku na hladno prešanje ne sedimentiraju. Prepoznat ćete ih po tome što i nakon cijelog dana u frižideru oni ostaju jednako ukusni i identičnog izgleda. S druge strane sokovi koji su rađeni u klasičnim sokovnicima, već za pola sata će se sedimentirati i izgledati pomalo neprivlačno.
No, nije sve u izgledu, iako dizajn kod mene vrlo često igra ključnu ulogu. Nakon proučavanja raznih sokovnika odabrala sam Gorenjev Slow Juicer sokovnik JC4800VWY koji me oduševio jer se jako lako čisti.
Nakon što ste napravili sok u njega ulite dva tri puta litru vode i ispustite. Gotovo svi ostaci voća će izaći. Uz to, njegova unutrašnjost je glatka tako da ga vrlo lako možete oprati s običnom spužvicom, bez ribanja.
Vrlo zgodno je i što ima “pipu” tako da ako ste u gužvi i morate prekinuti cijeđenje soka, zatvorite ju i sok vam neće kapati i cijediti se…
I kako su reagirali moji najveći kritičari?
Krenimo s basic sokovima koji podsjećaju na kašice koje su voljeli dok su bili bebe.
Kruška, jabuka. Ajmo sada dodati i mrkvu. Odlično.
Kruška, jabuka, naranča. Super, još i bolje. Pa naranča, jabuka, kiwi… pa malo đumbira…
Pa čak i cikla, mrkva, jabuka, a odlično je i ako dodam naranču…
Manje više, prolazi sve što izbjegavaju jesti u izvornom obliku, a ja se trudim svaki dan im smisliti nešto novo, sezonsko i što mislim da bi moglo biti ukusno.
Za ljetne dane moje otkriće je crveni grejp i jabuka te cijeđeni ananas s narančom, a možete mu dodati i pokoju jagodu, kupinu, malinu…
A oduševljenje mi je sok od ananasa, breskve i krastavca koji je navodno dobar za mršavljenje.
Jedva čekamo sezonu lubenica da isprobamo prirodne sokove s njom. Navodno je sok od lubenice, limete i nektarine pravo čudo. Ima okus kokosa, i tropskog ljeta…
Detalje o Gorenje slow juicer sokovniku pronađite na linku ili na njegovom službenom videu.
Sadržaj je kreiran u suradnji s tvrtkom Gorenje, ali u potpunosti odražava osoban stav autorice teksta Bobe Blašković.