Kako izgleda restoran s balkanskom hranom na moderniji, urbani način? Idemo u 21 grams Dubai, novootvoreni bistro u kojem možete uživati u najdražim balkanskim delicijama
Idemo na ćevape i burek, a onda možemo na kremšnite i baklavu. I obavezno mi donesi onu teglicu domaćeg ajvara… Poznato?
Evo, za sve naše ljude u Dubaiu i okolici, odlična vijest – otvorio se bistro s balkanskom hranom, ali na moderniji, urbani način. Pogledajte kako to izgleda…
Naime, ovo je 21 grams, mali bistro na Jumeirah Beach Roadu kojega sam mjesecima pratila na Instagramu. A onda je osvanuo natpis We’re open, a s drugog kraja svijeta, unatoč vremenskoj distanci brzo stiže odgovor. I to na vojvođanskom.
– 21 grams prvi je balkanski bistro u Dubaiu, a vjerojatno i Emiratima. Ideja je nastala iz želje da strancima predstavimo našu hranu i kulturu na jedan drugačiji način od uobičajenog i tradicionalnog, a našim ljudima koji žive ovdje da stvorimo jedan urbani, ali topao kutak koji će ih podsjetiti na neke lijepe stvari koje nam ovdje nisu lako dostupne i na neki način nas učiniti ponosnim na svoj DNK – objasnila je Staša Tončev, vlasnica i glavni mozak 21 gramsa koja za sebe kaže da je Chief Soulkitchen Officer.
– 21 grams se u mojoj glavi krčkao godinama, ako ne i desetljećima. On je na prvom mjestu rezultat mojih ljubavi prema hrani i druženju, ali i prema dizajnu i mnogim drugim lijepim stvarima u životu koje čine život ljepšim. Sve je rađeno po mom osobnom ukusu i to kao da radim za sebe i svoje najdraže prijatelje.
Bez problema mogu reći da je to moj 100% brainchild, iako su na projektu radili i brojni suradnici koje sam izabrala – objasnila je Staša.
– U interijeru koji vidite prethodile su dani i noći moodboardinga i samplinga. Osobno sam birala sve – od cementa za takozvani concrete flooring, preko namještaja i osvijetljenja, nadgledala sve radove, pa čak i krečila zajedno s majstorima.
Željela sam jednostavnost, minimalizam, ali i toplinu i mislim da sam uspjela u tome, možda najviše zahvaljujući skandinavskom namještaju koji potpisuju &tradition, Mass production and Hay, ali opet i nekim starim autentičnim komadima namještaja i raznobojnim kilimima na podu – objasnila je Staša Tončev.
Osim nje na projektu je radilo još puno ljudi iz regije, a neki poput Staše, sa stalnom adresom u Dubaiju.
– Oko menija surađivala sam s Milanom Milosavićem koji je praktički kum 21 gramsa, zatim s dizajnericama Natašom Bižić i Bredom Plavec koja je također u Dubaju. Na fotografijama sa Sonjom Lazukić (Silly World) i Ivanom Dagović (Mali Iv), s fotografom Đorđem Živaljevićem koji je napravio wall art. Naravno, tu je i Bojana Brkić iz Boya Porculaina koja je za nas napravila najljepše komade posuđa. Ta suradnja posebno mi je draga jer smo obje kliknule na prvu i Bojana je točno znala što želim. Iz njezinih ruku izašli su savršeni komadi koji uistinu hrane svačiju dušu – kaže Staša Tončev.
Inače, personalizirano posuđe veliki je trend i ugledni svjetski restorani, kafići, bistroi ulažu jako puno upravo u brendiranje vlastitih proizvoda kroz posuđe napravljeno upravo za njih.
Za ovu priliku za 21 Grams Bojana iz Boya Porculaina ručno je napravila i dizajnirala šalice u četiri veličine te izradila razne zdjelice i tanjuriće koji se poslužuju u ovom relativno, malom, ali preslatkom bistrou.
– Za sada su nam podjednako gosti i stranci, a i naši ljudi koji rade tu u Dubaiju. A posebno me vesele rakcije ljudi koji često znaju reči da smo uspjeli stvoriti jedno toplo mjesto u kojem se uživa u malim, običnim stvarima i slavi život svaki dan.
Jer ipak, svi znamo što zapravo znači 21 gram. Uživajte u malim stvarima i ovim inspirativnim fotografijama.